אי נקיטת שתן או בריחת שתן, היא בעיה נפוצה המשפיעה על אנשים רבים במהלך חייהם. אצל רובם, בריחת השתן היא תוצר של בעיות המתפתחות בשליטה רצונית של השלפוחית.
קיימים מספר סוגים של בריחת שתן והעיקרית שבהן היא אי נקיטת שתן תפקודית. מצב זה מתרחש מסיבות רבות והעיקרית היא מגבלה גופנית שמונעת מהאדם לזוז ולנוע כדי לרוקן את צרכיו בזמן.
גורמים לאי נקיטת שתן תפקודית
נכות או כל מגבלה גופנית אחרת שמקורה במחלה במערכת השריר והשלד עשויה למנוע מהפרט לנוע בחופשיות. כאבי גב, דלקות מפרקים או בעיות נוירולוגיות כגון מחלת פרקינסון וטרשת נפוצה כל אלה עשויים לפגוע ביכולת התפקודית של האדם ולהגביל את תנועתו. מגבלות אלה מעכבות את הגישה לשירותים ומונעות את הסרת הבגדים. מקומות ציבוריים אשר אינם ערוכים מבחינה מבנית לקראת פרטים הסובלים מנכות מגבירים את הסבירות לתופעת זו.
במקרים רבים, בריחת השתן התפקודית נובעת מבעיות תקשורתיות או קוגניטיביות אחרות שמתבססות על הבנה נאותה כמו חולה אלצהיימר או מטופל הסובל מדמנציה, אדם שאינו חושב בצלילות או בבהירות ואינו מצליח לתכנן את הגעתו לשירותים בזמן ואינו מכיר בצורך להשתמש בשירותים.
פרטים הסובלים מדיכאון חמור עלולים לאבד את הרצון לטפל בעצמם, ובכלל את השימוש בשירותים. לעיתים, שימוש בתרופות מסוימות יכול לגרום לבריחת שתן תפקודית. לדוגמא, אם תרופות ההרגעה חזקות מדי וגורמות לטשטוש, האדם לא מכיר בצורך לגשת לשירותים, מתאפק וסובל מבריחת שתן בעקבות כך.
איך מאבחנים אי נקיטת שתן תפקודית?
הרופא עשוי לחשוד באי נקיטת שתן תפקודית כאשר מתקיימים מצבים רפואיים המגבילים את תנועתו ויכולותו להתפנות בשל הפרעה או מגבלה גופנית. עם זאת, בדיקה גופנית, לקיחת היסטוריה רפואית, ובדיקות רפואיות עשויות להיות נחוצות כדי לאשר את האבחנה או להבחין בין סוגים אחרים של בריחת שתן שעשויים להצריך טיפול.
דרכי טיפול באי נקיטת שתן תפקודית
טיפול באי נקיטת שתן מצריך ביסודו מענה לבעיה הרפואית שגורמת לדליפת השתן. לדוגמא טיפול בדלקת מפרקים עשוי לזרז את ההתמודדות עם בריחת השתן. הטיפול במקביל צריך להתייחס לגורמים סביבתיים כדי לשפר את הנגישות לשירותים.
פרטים הלוקים בנכות פיזית צריכים להיווכח כי הגישה לשירותים נוחה ולמונעת עיכובים או נפילות. כמו כן, חשוב ללבוש בגדים נוחים להסרה מיידית ולהיעזר ברוכסנים פשוטים או מכנסיים אלסטיים. במקרים רבים יוצע לפרט טיפול פיזי כדי להתמודד עם הבעיה.
תרגילים לחיזוק שרירי האגן כמו תרגילי קגל, מחזקים את השרירים התומכים בשלפוחית השתן והשופכה כדי למנוע דליפה בלתי רצונית. כדי להצליח בביצוע התרגילים צריך להתמקד בבידוד שרירי האגן לצורך כיווצם. במהלך פינוי השלפוחית ינסה האדם לעצור באופן רצוני את זרימת השתן על ידי כיווץ השרירים וזאת לאחר שניסה במשך מספר פעמים לכווץ את שרירי השלפוחית מחוץ לשירותים. מומלץ לחזור על התרגילים במשך כחמש דקות במהלך היום. לאחר מספר שבועות יחול שינוי. תרגילים אלה נועדו להקל על בריחת השתן ולמנוע דליפות חוזרות.
טכניקה נוספת לטיפול באי נקיטת שתן תפקודית מתבססת על אימון השלפוחית וכרוכה בתזמון ורישום קפדני של ההליכה לשירותים ומרווחי הזמן שביניהם. תחילה האדם יגש לשירותים לאחר שעתיים בכל פעם. אם מתעורר הצורך לפנות לשירותים עוד קודם יומלץ לאדם לעמוד או לשבת, לכווץ את שרירי האגן, להתרכז ולחכות עד לחלוף הצורך להתפנות.
ברגע שהדחף נמצא תחת שליטה, ניתן לגשת לשירותים. כאשר המטופל מגיע למצב בו הוא אינו חווה בריחת שתן במשך יומיים יוכל להגדיל בהדרגה את מרווחי הזמן בין ההליכה לשירותים.