בריחת שתן אצל גברים היא דליפה מקרית של שתן. מצב זה אינו נחשב למחלה, אלא לתסמין המעיד על בעיה בתפקוד שלפוחית השתן של האדם. בעיה זו רווחת במיוחד בקרב נשים ומבוגרים, אך עשויה להופיע גם אצל גברים.
שתן מיוצר על ידי הכליות ומאוחסן בשק עשוי שריר, שנקרא שלפוחית השתן. צינור הנקרא שופכה מוביל את השתן מהשלפוחית דרך הערמונית והפין לחלק החיצוני של הגוף. סביב צינור זה נמצאת טבעת שרירים הנקראת סוגר השתן. כשהשלפוחית מתמלאת, אותם עצבים לוחצים עליה בחוזקה עד שהיא נרגעת כתוצאה מהתרוקנות. העצבים והשרירים עובדים יחד על מנת למנוע דליפת שתן אקראית מחוץ לגוף.
בריחת שתן אצל גברים וגורמים עיקריים
ליקויים בתפקוד השלפוחית וכן בריחת שתן אצל גברים עשויים להיגרם כתוצאה מבעיות בסוגרים, המתרחשות כתוצאה מסיבות שונות:
- לחץ על השלפוחית – אם מופעל לחץ על השלפוחית בזמן הלא נכון, או כשהלחץ עז מידי, השתן עלול לדלוף.
- פגמים או חולשה – אם השרירים סביב השופכה פגומים או חלשים, שתן יכול לדלוף.
- חוסר ריקון – אם השלפוחית אינה מתרוקנת במועד, ונושאת יותר מידי שתן עד שהיא מתמלאת, השתן ידלוף בצורה שאינה רצונית.
- חסימת השופכה – אם משהו חוסם את השופכה, שתן עשוי להצטבר בשלפוחית, ולגרום לדליפה.
- בריחת שתן אצל גברים במהלך פעילות גופנית – כגון בעת התעטשות, שיעול, צחוק, הרמת משאות, שינוי תנוחה או הפעלת לחץ או מתח על השלפוחית.
- דחף עז להשתין – זהו דחף כה עז, עד שלא קיימת אפשרות להגיע בזמן לשירותים. מצב זה מתרחש גם כאשר שלפוחית השתן לחוצה במועדים שאינם מתאימים. הבריחה עשויה להתרחש גם כשהשלפוחית מכילה כמות שתן קטנה בלבד. פעילות יתר של השלפוחית היא סוג של בריחת דחף, אך לא כל האנשים הסובלים ממצב זה חווים דליפות.
- בריחת הצפה – מצב זה מתרחש כשמופיע הדחף להשתין, אך יכולת השחרור מתבצעת עם כמות קטנה בלבד. היות והשלפוחית אינה מתרוקנת כראוי, מאוחר יותר מתרחשת דליפה.
- גיל – בריחת שתן מתרחשת בדרך כלל בקרב גברים מבוגרים, יותר מאשר בקרב גברים צעירים, אך תופעה זו אינה נחשבת לחלק נורמאלי מההזדקנות. גברים סובלים בדרך כלל מבריחת שתן כתוצאה מצריכת תרופות מסוימות, או כתוצאה ממצבים רפואיים כגון בעיות בבלוטת הערמונית או טיפולים שונים.
- אלכוהול, תרופות, תזונה – שתיית אלכוהול עשויה להחמיר בריחת שתן, כמו גם צריכת תרופות הנקבעות במרשם רופא או הנמכרות ללא מרשם, כגון תרופות משתנות, תרופות נוגדות דיכאון, תרופות הרגעה, סמים, תרופות ללא מרשם נגד התקררות. גם תזונה עשויה להשפיע על התסמינים.
אבחון של בריחת שתן אצל גברים
בריחת שתן אצל גברים מאובחנת אצל רופא. הרופא מבצע בדיקה גופנית, שואל לגבי התסמינים והמצב הבריאותי בעבר, ובודק את השתן. לעיתים קרובות הליכים אלו מספיקים על מנת למצוא את הגורם לבריחת השתן. לעיתים קיים צורך בבדיקות אחרות, כגון במצבים בהם הדליפה נגרמת כתוצאה מיותר מבעיה רפואית אחת, או כאשר הגורם אינו ברור.
בריחת שתן אצל גברים ודרכי טיפול
הטיפולים של בריחת שתן אצל גברים תלויים בסוג הבריחה ואופן השפעתה על החיים. טיפול סטנדרטי כולל תרופות, תרגילים פשוטים או שילוב של השניים. חלק מהגברים זקוקים לניתוח, אך רובם יכולים להיות מטופלים באמצעים שאינם פולשניים.
טיפולים ביתיים, כולל שינויים באורח החיים מספיקים לעיתים קרובות כדי לשלוט בבריחה. אלו כוללים:
- הפחתת שתיית משקאות המכילים קפאין – כגון קפה ותה. יש להפחית אף שתיית משקאות תוססים ולהגביל את שתיית האלכוהול למשקה אחד בלבד ביום.
- תזונה עשירה בסיבים – כולל שמירה על משקל גוף בריא והימנעות מעישון, מונעים בעיות במערכת העיכול ובמעיים, המשפיעים גם על בריחת שתן.
- תרגילים לרצפת האגן – תרגילים פשוטים כגון תרגילי קיגל, מסייעים לשליטה על השלפוחית.
- תזמון הגעה לשירותים – יש לתזמן את ההגעה לשירותים לשעות קבועות ביום, וללבוש בגדים הניתנים להסרה בקלות. גם מסלול ההגעה לשירותים צריך להיות חופשי ממכשולים ככל הניתן.
- תרגול הרקה כפולה – במהלך ההשתנה, יש לרוקן את השלפוחית ככל הניתן, להירגע ולא לצאת מהשירותים עד לריקון מלא שלה.
- גברים החווים תסמיני בריחת שתן אצל גברים אינם צריכים להתבייש במצבם, אלא להתייעץ עם הרופא, שכן קיימים טיפולים, תרגילים ואביזרים רבים המסייעים למצב.
דליפת שתן אצל גברים – מה הם הפתרונות האפשריים במצבים של בריחת שתן גברים בלילה
בשורות האחרונות, הצגנו לכם את התופעה של בריחות שתן אצל גברים, וראינו כיצד גברים רבים עשויים לחוות לאורך החיים שלהם מצבים של בריחת שתן גברים בלילה. אולם, כעת נציג בפניכם את האפשרויות השונות לטיפול וסיוע לגברים שסובלים מתופעות אלה. חשוב להבין – אחד הדברים הקריטיים ביותר בטיפול בגברים שסובלים ממצבים של בריחת שתן גברים בלילה – זה התאמה של אופי הטיפול לאופי המטופל. טיפול בבריחות שתן, לא מעמד טיפול רפואי אחד נפוץ, אלא ישנם מספר דרכים נפוצות כיום לטפל בבריחות השתן.
אני סובל מבריחת שתן מה עליי לעשות?
- שינוי התזונה – שינוי באורח התזונה, עשוי לסייע לגברים רבים אשר מתמודדים עם מצבים של בריחת שתן. כידוע, יש מוצרים שיכולים להוביל להחמרה של הבעיה למשל תה וקפה. ההמלצה הינה לעבור לתזונה שהיא כמה שיותר טבעית.
- חיזוק של שרירי רצפת האגן – אחד השרירים שמשפיעים על החזקה והוצאת השתן שלנו, זה שריר רצפת האגן. חיזוק שלו, עשוי לעשות פלאים במקרים של דליפת שתן אצל גברים.
- תכנון – ניתן לתכנן מראש זמני מתן שתן, דבר שמסייע לגברים רבים גם כן.
הדבר הכי חשוב בדליפת שתן, הן אצל גברים והן אצל נשים הוא אבחון יעיל ומקצועי. לכן, בשלב הראשון יש לגשת כמה שיותר מהר לאורולוג מומחה, ומשם לאחר אבחון מדויק, ניתן יהיה להתקדם ולמצוא את הטיפול הטוב ביותר עבורכם.
אילו סיבות קיימות למצבים של בריחת שתן אצל גברים לאחר שמתבצעת כריתה של הערמונית?
אם אנחנו מסתכלים על הסיבות השונות שיכולות להוביל למצבים של בריחת שתן אצל גברים במצבים שבהם מתבצעת כריתה של הערמונית הקיימת, אזי שישנם כארבע סיבות מרכזיות שיכולות ועשויות להוביל לבריחת השתן הזו אצל גברים:
- פגיעה בסוגרים – בגלל הקרבה היחסית של הסוגר לאיברים הקריטיים השונים של מערכת השתן הגברית, פגיעה בסוגרים עשויה להוביל באופן ישיר להופעה של בריחת שתן.
- שימור צוואר שלפוחית השתן – מחקרים רבים מצביעים על העובדה שבמידה שמצליחים לבצע שימור של צוואר שלפוחית השתן, השליטה על מתן שתן משתפרת בצורה משמעותית גם כן.
- אורך של השופכה – מחקרים רבים מראים כי אנשים שעברו ניתוח להסרה של הערמונית, חוו גם לעתים קרובות פגיעה משמעותית של אורך השופכה. פגיעה באורך השופכה, עשויה להוביל גם כן להתפתחות של בריחת שתן.
- אי יציבות של הדטרוסור – אצל אנשים רבים שחוו התפתחות של בריחת שתן לאחר כריתת ערמונית, זוהתה גם אי יציבות של הדטרוסור.
גם מצבים כמו שינויים הורמונליים, ניתוחים אחרים שבוצעו כמו ניתוח להסרת ערמונית או גידול בשלפוחית השתן, מתן תרופות, זקנה וכיוצא בזה יכולים להוביל לבעיות הקשורות לבריחת שתן.
אני סובל מבריחת שתן מה עליי לעשות?
בראש ובראשונה יש לגשת לאורולוג מומחה כדי שיאבחן את הבעיה. לפעמים יש לבצע בדיקות כמו למשל בדיקות שתן, בדיקות אולטראסאונד וכיוצא בזה. כלומר, האורולוג חייב להבין מה מוביל לבריחת השתן הזו ומדוע זה מצב שהפך להיות קבוע. לאחר מכן, ניתן יהיה להתאים את הטיפול הראוי אשר ייקבע לפי הגיל של המטופל, חומרת הבעיה, האם ניתן לטפלה באמצעות תרופות או לא. במקרים חריגים קובעים ניתוח שפעמים רבות אכן מצליח ומסייע לטפל בבעיה מהיסוד ומאפשר לגבר לחזור לשלוט בסוגרים שלו. יש מקרים בהם קיים קשר ישיר בין רמות הסטרס בגוף לבין בריחת שתן ואם מוצאים את הטיפול הראויה לבעיה, אפשר לפתור את זה ולשפר משמעותית את איכות החיים הן מבחינה זו והן מבחינות נוספות.
אולי יעניין אותך גם:
היצרות בשופכה – אלו הן אפשרויות הטיפול בהיצרות בשופכה
בריחת שתן גברים טיפול – מבוא לבריחת שתן
כאשר אנחנו מדברים על בריחת שתן, אזי כי דובר למעשה על תסמין או סימפטום רפואי אשר מתבטאים באובדן או בריחה בלתי רצונית של שתן, זאת כאמור כנגררת של אובדן שליטה גופנית על שלפוחת השתן שלנו. מדובר מצד אחד על בעיה רפואית שגורמת לאי נוחות רבה, למבוכה, ובעיה רפואית שפוגעת בסופו של דבר באיכות החיים התקנית שלנו, אולם, מצד שני מדובר על בעיה רפואית מאוד מאוד פופולארית בעידן הנוכחי, זאת כאשר ישנן אוכלוסיות שונות שנוטות לסבול באחוזים גבוהים מאוד מבריחה או דליפה של שתן. מה זה בריחת שתן? אילו אוכלוסיות נוטות לסבול באחוזים גבוהים יותר מבריחות שתן? מה הם הסיבות הרפואיות להופעה של בריחת שתן, וכיצד ניתן לטפל כיום בבריחות שתן שונות? במידה ואחת מהשאלות האלה עולה בראשכם, בכתבה הבאה אשר מובאת לפניכם תוכלו למצוא את כל המידע אליו אתם זקוקים.
בריחת שתן גברים טיפול – אילו אוכלוסיות נוטות לסבול לעתים קרובות יותר מבריחת שתן?
אם אנחנו בוחרים להסתכל על תופעת בריחת השתן בצורה כללית, ניתן להבין כי מדובר על תופעה גדולה בהרבה מכפי שנהוג לחשוב, זאת בשל העובדה שהנושא לא נמצא בשיח מספיק ביחס לפופולאריות שלו, זאת כנראה בגלל המבוכה הגדולה שדליפת שתן יוצרת אצל בני אדם רבים. אולם, אם מסתכלים על המספרים המדויקים אשר מוכרים לנו כיום מבחינת הספרות הרפואית, מגלים דברים מאוד מאוד מעניינים. ראשית, קשישים נוטים לסבול במקרים הרבים ביותר בדליפת שתן – על פי מספרים מדויקים, בין 15-30 מהקשישים בעולם מתמודדים בכל רגע נתון עם בעיות של בריחה או דליפה של שתן. יתר על כך, נשים נוטות לסבול מבריחות שתן בכמויות גדולות הרבה יותר מגברים. על פי המספרים המוכרים לנו כיום במחקר הרפואי, נשים נוטות לסבול פי 2 מבריחות שתן, זאת מבחינת כמות הנשים אשר סובלות מבריחת שתן ביחס לגברים. בבתי אבות, אחוז המקרים של בריחות שתן עתיד להגיע בכל בית אבות לסדר גודל של 40 אחוז מכלל דיירי בית האבות שסובלים מבריחת שתן בכל רגע נתון, מספרים גדולים מאוד בכל קנה מידה שקיים.
בריחת שתן גברים טיפול – ממה בריחה או דליפה של שתן נגרמת כיום?
בסופו של דבר, מרבית בריחות השתן כיום מתרחשות בעיקר בשל פגיעה או שחיקה עם הזמן של שלפוחית השתן שלנו. שלפוחית השתן כאמור, היא האיבר בגוף אשר אחראי על אכסון השתן, זאת על מנת שנוכל לבצע ולהטיל את השתן שלנו בקבועי זמן מתוכננים מראש, ולא בכל רגע נתון. בסופו של דבר מערכת העצבים היא זו אשר תפקידה הינו לקשר בין המוח לבין שלפוחית השתן, ובכך המוח שלנו יודע מתי עליו לבצע הטלה של שתן, מתי הוא יכול להתאפק, וכיוצא בזאת. ככל שהגיל חולף, גוף האדם חווה ירידה גדולה בתפקוד של שלפוחית השתן שלנו. הירידה התפקודית של מערכת השתן שלנו ככל שהגיל חולף, משפיעה כאמור על יכולת האגירה והאכסון של שלפוחית השתן, דבר אשר פוגע ביכולת האנושית שלנו להתאפק כאשר מדובר על הטלת שתן.
קראו עוד: בריחת שתן בחורף
בריחת שתן גברים טיפול – ניתן לחלק את בריחות השתן כיום לקבוצות
כיום, רופאים ברחבי העולם מדברים על סך הכל 4 סוגים שונים של בריחות שתן כרוניות, זאת כאשר כל סוג של בריחת שתן נובע מסיבה מסוימת, ודורש בעקבות כך טיפול והתייחסות שונה לבריחת השתן. הסוגים השונים של בריחות השתן אשר קיימות הן כדלקמן – בריחה בעקבות פעילות יתרה של שלפוחית השתן, עלייה של הלחצים בפנים בטנים, התמלאות יתר על המידה של שלפוחית השתן, ובריחת פונקציונאלית של שתן משלפוחית השתן.
קראו עוד: תרופות שגורמות לבריחת שתן
בריחת שתן גברים טיפול – מה הן דרכי הטיפול המוכרות לטיפול בבריחות שתן?
הדבר הראשון אשר נחוץ על מנת לבצע טיפול מועיל בבריחות השתן השונות זה לבצע אבחון של סוג בריחת השתן אשר קיימת אצל כל מטופל. לאחר בחינת המצב, יהיה ניתן התאים את סוג הטיפול המתאים לכל סיטואציה של בריחת שתן, זאת כאשר ניתן לטפל בבריחות השתן בדרכים שונות ומקובלות – שינויי אורח חיים, תרופות, לייזר, וכדומה.
סובלים מבריחת שתן? מה עליכם לעשות?
בראש ובראשונה, אם אתם סובלים מבריחת שתן אין כל סיבה לחשוש ובטח שלא להתבייש. מדובר בתופעה מוכרת מאוד וחשוב מאוד לטפל בזה ולא לחכות, משום שאם ממתינים ומתעלמים מהבעיה, היא רק עלולה להחמיר. בראש ובראשונה, יהיה עליכם לפנות לרופא המשפחה שסביר להניח ישלח אתכם לבדיקות שתן ובדיקות דם כדי לשלול כל מיני דברים מורכבים. לאחר מכן, רופא המשפחה יפנה אתכם לאורולוג שגם הוא יכול מאוד להיות יפנה אתכם לבדיקות כמו רנטגן, אולטרסאונד וכדומה. לאחר שהאורולוג יבין היטב מה הבעיה ומה הסיבות שלה הוא יבחר את הטיפול המתאים ביותר עבורכם בין אם זה ניתוח, בין אם זה טיפול תרופתי ובין אם שילוב של השניים. חשוב לדעת כי קיימות שיטות טיפול שמרניות יותר שלא מתלווים אליהם תסמינים, כאבים או תופעות לוואי, למשל הרבה פעמים ניתן לבצע דיקור שיכול לחזק את הכליות וכתוצאה מזה המצב יכול להשתפר לגמרי. ניתן גם לטפל באמצעות לקיחת צמחי מרפא התורמים לחיזוק הכליות, הכבד ומערכת השתן, להיעזר בטיפול הנקרא טיפול באמצעות לייזר ולבחור את הגישה הטיפולים שאתם הכי מתחברים אליה והכי מתאימה לכם. חשוב גם לשמור על אורח חיים בריא, להימנע מעישון ושתיית משקאות משתנים.