דליפת שתן מדחיפות או אי נקיטת שתן מדחיפות היא הסוג השכיח ביותר של דליפת שתן, המהווה כחמישים אחוז ממקרי דליפת השתן בנשים. מדובר על מצב שבו הצורך להתרוקן מופיע באופן פתאומי וללא הכנה מוקדמת. באדם שלא סובל מהתופעה, הצורך להתרוקן מופיע באופן הדרגתי ותחושת הדחיפות הולכת ומתפתחת ככל ששלפוחית השתן מתמלאת.
לעומת זאת, באדם הסובל מדליפת שתן מדחיפות, הצורך להתרוקן לא מופיע באופן הדרגתי ולכן יש לו פחות זמן להגיע לשירותים. דליפת שתן מדחיפות היא תופעה שגורמת לפגיעה חמורה באיכות החיים של הסובלים ממנה. כך לדוגמה הסובלים מתופעה זו נמנעים מנסיעות ארוכות, מגבילים את עצמם לסביבת השירותים, נוטים להסתגר בביתם, להימנע מאירועים חברתיים ועוד.
מה הם הגורמים לדליפת שתן מדחיפות?
הגורם השכיח ביותר לדליפת שתן מדחיפות הוא פעילות חשמלית לא תקינה בשריר השלפוחית, הנקרא דטרוזור. הפעילות הלא תקינה גורמת להתכווצות לא רצונית של השריר וכתוצאה מכך נוצר דחף להתרוקן ללא שליטה רצונית. הבעיה שכיחה יותר ככל שמתקדמים בגילאים וזאת כיוון שבמהלך ההזדקנות מתרחשים שינויים מסוימים בשריר השלפוחית, העלולים להוביל למצב שבו השריר יתכווץ באופן לא רצוני וללא שליטה.
לעתים ההתכווצויות הלא רצוניות של שריר השלפוחית הן תוצאה של בעיה עצבית שיכולה להתרחש במוח, בחוט השדרה או בעצבים המקומיים בשלפוחית השתן עצמה. כך למשל תופעה זו מתרחשת לעתים בקרב הסובלים מספינה ביפידה, אלצהיימר, פרקינסון ואף בקרב הסובלים מטרשת נפוצה. במקרים האלו שריר השלפוחית תקין, אך המסרים העצביים המגיעים אליו שגויים ולא נמצאים בתיאום עם מידת המלאות של השלפוחית.
במקרים מסוימים הבעיה מופיעה במקביל לבעיה אחרת כמו למשל דליפת שתן תפקודית, שבה החולה מתקשה להגיע לשירותים בזמן עקב בעיות ניידות. כאשר שתי בעיות מופיעות במקביל, נהוג לכנות את התופעה בשם אי נקיטת שתן משולבת או מעורבת. מן הסתם דליפת שתן מעורבת באה לידי ביטוי בתסמינים חמורים יותר.
מה הם התסמינים של דליפת שתן מדחיפות?
התסמין המרכזי ממנו סובלים אלו הלוקים בדליפת שתן מדחיפות הוא תחושת דחיפות ניכרת ופתאומית להתרוקן, עד כדי כך שהם לא מסוגלים להתאפק ומתרוקנים בדרכם לשירותים. בנוסף לכך, הלוקים בדליפת שתן מדחיפות סובלים גם מנוקטוריה, כלומר מהשתנה לילית. מדובר על תופעה שבאה לידי ביטוי ביקיצה מהשינה לצורך השתנה כשלעתים מדובר אף ביקיצה מהשינה כשלוש עד ארבע פעמים מדי לילה.
היקיצה מהשינה גורמת לשיבוש של מחזורי השינה ובעקבות כך הלוקים בדליפת שתן מדחיפות עלולים לסבול מתחושת עייפות חמורה במהלך היום, מחוסר יכולת להתרכז או לשמור על קשב לאורך זמן, מנטייה לכבדות ולנמנום ועוד. הקימה מהשינה באמצע הלילה גם מגדילה את הסיכוי לתאונות, בעיקר בקרב האוכלוסייה המבוגרת וכן יש לציין כי בקרב הלוקים בתופעה זו קיימת שכיחות גבוהה יחסית של דיכאון.
כיצד מאבחנים דליפת שתן מדחיפות?
במסגרת הבירור הראשוני שמבוצע על ידי רופא המשפחה, האבחנה היא קלינית בעיקרה ומתבססת על ההתבטאות התסמינית של התופעה. כמו כן, יש חשיבות עליונה לביצוע אבחנה מבדלת בין דליפת שתן מדחיפות כתוצאה מפעילות יתר של השריר לבין מצבים אחרים שהיו יכולים לבוא לידי ביטוי באותו האופן מבחינה קלינית כמו למשל גידול ממאיר בכיס השתן, דלקת בדרכי השתן, אבנים בדרכי השתן ועוד.
על מנת לבצע את האבחנה באופן המדויק והמקיף ביותר יהיה צורך לעשות שימוש בבדיקות מתקדמות יחסית כמו למשל אולטרסאונד של דרכי השתן, בדיקה אורודינמית, ציסטוסקופיה, בדיקות הדמיה דוגמת MRI או CT ועוד. במקרים מסוימים הלוקים בדליפת שתן מדחיפות יתבקשו למלא יומן השתנה במשך יממה או שתי יממות על מנת לעקוב אחרי מידת החומרה של התופעה ואחרי הטריגרים הגורמים להשתנה.
כיצד מטפלים בדליפת שתן מדחיפות?
הטיפול בדליפת שתן מדחיפות משתנה בהתאם לחומרת הבעיה, בהתאם לגורם המדויק לבעיה, בהתאם לטיפולים השונים בהם התנסה המטופל בעבר ומידת ההצלחה שלהם ועוד. בין היתר מדובר על הטיפולים הבאים:
- טיפול התנהגותי – ירידה במשקל, צמצום צריכת נוזלים, הקטנת צריכת אלכוהול וקפאין, אימון מחדש של השלפוחית, הפסקת עישון ותרגול של שרירי רצפת האגן. כמו כן, לעתים נעשה שימוש במוצרי ספיגה כמו פדים או טיטולים.
- טיפול תרופתי – ישנו מגוון רחב של תרופות המיועדות לסייע לסובלים מדליפת שתן מדחיפות אך בעיקר מדובר על תרופות אנטי מוסקריניות הפועלות על הרצפטורים המוסקריניים, המסוגלים להגדיל את הקיבולת של כיס השתן ולהפחית את תחושת הדחיפות.
- הזרקת בוטולינום – במידה והטיפול התרופתי נכשל, ניתן להמשיך לטיפול פולשני יותר, הכולל הזרקה של בוטולינום טוקסין ישירות לשריר השלפוחית.
- ניתוח – הפתרון הרדיקלי ביותר הוא הניתוח. הניתוח מבוצע אך ורק במקרים שבהם הבעיה לא נפתרה על ידי שימוש בטיפולים השמרניים יותר ורק במידה והבעיה מסבה לחולה פגיעה חמורה באיכות החיים. ישנו מגוון רחב של ניתוחים המיועדים לטיפול בבעיה והבחירה בניתוח המתאים מתבצעת בהתאם למינו של המנותח, לגילו, למידת המיומנות של המנתח בביצוע הניתוחים השונים ועוד.