דליפת שתן היא תופעה המופיעה בגברים ובנשים, ששכיחותה עולה ככל שמתקדמים בגילאים. הדליפה עלולה לגרום למגוון רחב של בעיות כמו למשל ריח רע, פצעים מקומיים, נטייה להתבודדות והסתגרות בבית, תחושות של בושה ואפילו דיכאון.
לפני שניתן להתחיל לבנות עבור המטופל תכנית טיפולית, יש ראשית לאבחן את המקור לבעיה וזאת כיוון שבחלק ניכר מהמקרים הטיפול משתנה בהתאם לגורם לבעיה. במאמר שלפניכם נפרט אודות הגורמים המרכזיים לבעיה.
דלקת בדרכי השתן
דלקת בדרכי השתן היא מחלה זיהומית הנגרמת כתוצאה מחדירה של חיידקים לדרכי השתן. ברוב המקרים מדובר על חיידקים שהצליחו לחדור לדרכי השתן דרך פתח השופכה. מאחר והנרתיק ופי הטבעת קרובים מאוד מבחינה אנטומית לפתח השופכה בנשים, בעיה זו שכיחה יותר בקרבן מאשר בקרב גברים.
הדלקת יכולה לגרום לתחושה של צריבה או כאב בזמן מתן שתן, לתחושת בהילות בעת מתן שתן, לעלייה משמעותית בתדירות ההשתה וכמובן שגם לגרום לדליפת שתן.
פגיעה במנגנוני הסוגר הקריבניים
דליפת שתן במאמץ עלולה להופיע בגברים שעברו ניתוח ערמונית בדגש על גברים לאחר הסרה רדיקלית של הערמונית. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שלפעמים במהלך הניתוח נפגעים מנגנוני הסוגר הפרוקסימליים ובעקבות זאת השליטה עוברת לסוגרי השתן החיצוניים שעלולים להיפגע גם כן.
בעיה זו נקראת אי נקיטת שתן במאמץ לאחר ניתוח להסרת הערמונית (Post-Prostatectomy Incontinence) ובאה לידי ביטוי בדליפת שתן בזמן התעטשות, שיעול, מאמץ גופני, צחוק או כל פעולה אחרת שגורמת לעלייה בלחץ התוך בטני.
הגבלה בתנועתיות
במקרים רבים מתברר כי המערכת השולטת על תדירות ההשתנה תקינה לחלוטין, אך חרף זאת ישנה בעיה של דליפת שתן, פשוט משום שהחולה לא מצליח להתנייד בקלות ולהגיע לשירותים בזמן.
בעיות ניידות שיכולות לגרום לדליפת שתן מתרחשות למשל בקרב חולים שסובלים מבעיות ראיה, בחולים לאחר אירוע מוחי, בסובלים מדלקות מפרקים, בחולים הסובלים משברים ועוד. מצב זה הנקרא גם אי נקיטת שתן תפקודית מתרחש בעיקר בקרב קשישים.
שלפוחית רגיזה (פעילות יתר של השלפוחית)
תסמונת הבאה לידי ביטוי בפעילות יתר של השלפוחית. ישנו מגוון רחב של גורמים שיכולים להוביל להתפתחות של הפרעה זו כשבין היתר מדובר על בעיות שונות במערכת העצבים המרכזית כמו לדוגמה גידול מוחי, פרקינסון, מפרצת מוחית שנפרצה ועוד. כמו כן, השלפוחית הרגיזה יכולה להתפתח בעקבות פגיעה בחוט השדרה, שינויים בשרירים החלקים העוטפים את השלפוחית ועוד.
אי נקיטת שתן גולשת
אי נקיטת שתן גולשת הוא מצב שבו השלפוחית מלאה עד כדי שהיא עולה על גדותיה וגולשת. בדרך כלל מצב זה מתרחש כתוצאה מחסימה משמעותית של מוצא השלפוחית או כתוצאה משלפוחית שלא מתכווצת כראוי בעקבות בעיות בטונוס של שרירי השלפוחית.
חסימה של מוצא השלפוחית היא בעיה השכיחה בעיקר בגברים ובנשים היא נחשבת לנדירה יחסית. בגברים היא מתרחשת בדרך כלל כתוצאה מהגדלה שפירה של הערמונית בגילאים המבוגרים. בנשים לעומת זאת היא יכולה להתרחש בין היתר כתוצאה מרחם שרירני, צניחה אגנית, נוכחות אבנים או גוף זר בחלל השופכה, סעיף שופכתי גדול או מורסה פעילה בדופן של השופכה, תיקון יתר בניתוח שבוצע לצורך תיקון אי נקיטת שתן במאמץ ועוד.
אי נקיטת שתן מתמשכת בילדים
אי נקיטת שתן מתמשכת בילדים הוא מצב נדיר יחסית הבא לידי ביטוי בדליפת שתן תמידית. מצב זה מתרחש בקרב ילדים שסובלים ממום אנטומי הבא לידי ביטוי בשופכנים שאינם מתנקזים לשלפוחית (שופכנים אקטופיים). כמו כן, מצב זה יכול להתרחש בעקבות חבלה טראומטית בצוואר השלפוחית.
בעיות במערכת השתן, הן בעיות מוכרות וידועות בעולם, כאשר, הן נפוצות בעיקר אצל אוכלוסייה מבוגרת. בריחת שתן סיבות, עלולה לגרום לייאוש ותסכול רב, ובצדק. אנשים רבים הסובלים מבריחת שתן, סובלים כתוצאה מכך בדיכאון עקב הבעיה הרפואית ממנה הם סובלים, וכמו כן, עלולים לסבול מחרדה חברתית, זאת בעקבות, הפחד התמידי שלהם שיברח להם השתן במקום ציבורי או בסיטואציה חברתית. חשוב להבין כי מדובר בתופעה מאוד פופולארית ויחד עם זאת, כזו הפוגעת באיכות החיים של אנשים רבים בכל הגילאים. בריחת שתן היא ללא ספק בעיה שעלולה לפגוע בתפקוד הרציף שלכם בחיי היום יום, אך, לתופעה הנפוצה הזאת קיימות המון דרכי טיפול והתמודדות. בין אם מדובר בפתרון תרופתי, טיפול נפשי, או טיפול רפואי אלטרנטיבי – הפתרונות נמצאים בשוק. רוצים לדעת עוד על בריחת שתן, מהם הגורמים לתופעה הזו, וכיצד ניתן לטפל בה? בכתבה זו נצלול לכל מה שעליכם לדעת על בריחת שתן.
בריחת שתן סיבות – מה זה בריחת שתן?
בריחת שתן היא בעצם צורך דחוף של האדם הסובל ממנה, לתת שתן וחוסר יכולת לדחות את זה. התופעה הזו, נקראת גם שלפוחית רגיזה בשמה המקצועי. אדם הסובל משלפוחית רגיזה, ירגיש צורך עז לתת שתן, וכמו כן, ימצא את עצמו הולך לשירותים מספר רב של פעמים, בין אם מדובר בשעות היום או בשעות הלילה, דבר שעלול לגרום לחוסר נוחות כללי. בריחת שתן עלולה להופיע כמה סיבות. האחת היא באופן אקראי, כאשר, אין גורם ישיר שגרם לבריחה הספציפית באותו הרגע. השני, הוא גירוי חיצוני פסיכולוגי. הגירוי הזה יכול להתקיים מאיזשהו פעולה או מקום שהמוח יכול לקשר לאסוציאציה של שתן, כמו, קרבה לשירותים, סיבוב מפתח בתוך מנעול, מקור מים, גשם, פתיחת ברז, ועוד.
בריחת שתן סיבות – ממה נובעת הבעיה הזו?
בריחת שתן עלולה להופיע מהמון סיבות שונות, כמו, זיהומים, תאונות, הפרעות בעצבים, ניתוחים ברצפת האגן, הקרנות וכימו, הזדקנות, ועוד. כל אלה, עלולים להעלות את הסיכויים לבריחת שתן, כאשר, חלקם פיזיים וחלקם פסיכולוגיים. כל אלו, עלולים לגרום לחוסר איזון בעצבי שריר השלפוחית, דבר הגורם להתכווץ ולהתנפח בצורה לא רצונית, דבר העלול להגיע אפילו למצב של בריחת שתן. במידה ואינכם עונים על כל גורמי הסיכון הללו, סביר להניח שאתם סובלים מתופעה המאופיינת בפעילות יתר של שריר השלפוחית, עוד גורם שיכול לגרום לבריחת שתן לא רצונית.
בריחת שתן סיבות – כיצד מאבחנים בריחת שתן?
האבחנה של בריחת שתן, תתבצע אך ורק על ידי רופא ממומחה. הרופא המומחה ישאל את המטופל, על הרגלי היום יום שלו, התרופות אותן הוא נוטל, מצבו הבריאותי, וכמו כן, ניתוחים שעבר. בנוסף לכך, הרופא יבצע למטופל בדיקה גופנית רחבה, כל זאת על מנת לשלול סיבות שונות, להגיע לסיבה המדויקת מממנה נובעת בריחת השתן, ובתאם לכך, לדעת מהו הטיפול המתאים למטופל הספציפי. המטופל יכול במקרים רבים, גם להתבקש על ידי הרופא לבצע יומן מעקב יום יומי, בו המטופל ירשום את זמני מתן השתן, וכמו כן, את הכמויות.
בריחת שתן סיבות – כיצד ניתן לטפל בבריחת שתן?
בבריחת שתן סיבות, ניתן לטפל בכמה דרכים ובכמה גישות טיפול שונות. הגישה הנפוצה ביותר היא שיטה המשלבת טיפול תרופתי, עם טיפול התנהגותי ופעילויות של המטופל לבצע. על האדם שסובל מבריחת שתן סיבות, להימנע מצריכת מזון המכילים קפאין ואלכוהול, וכמו כן, יש לדאוג לאיזון סוכרתי בדם. בנוסף לכך, גם הימנעות מעישון והתמדה בפעילויות ספורטיביות שונות, הוכחו כיעילים מאוד בטיפול נגד בריחת שתן. אחד הטיפולים הנפוצים נגד בריחת שתן, היא אימון שלפוחית. אימון שלפוחית שמתבצע לעתים במסגרת טיפולים פיזיותרפיים יכול מאוד להיות יעיל במצבים מסוים משום שהוא ילמד את האדם הסובל מבריחת שתן לגרום לפרקי הזמן בין השתנה להשתנה להיות ארוכים יותר, זאת תוך יכולת נרכשת של אגירת כמות שתן יותר גדולה. ביכולתו של הטיפול התרופתי, לגרום לשינויים בעצבי השריר של השלפוחית, ובכך, הוא יכול להפחית את ההתכווצויות הלא רצוניות, הגורמות לבריחת שתן. בכך, יכול המטופל לאגור כמות גדולה יותר של שתן, ולמזער את הצורך לרוץ אל השירותים. הבעיה עם תרופות מהסוג הזה הוא שהמטופל יכול לפתח בהן תלות.
גישה אחרת לטיפול בבריחת שתן היא טיפול פסיכולוגי. בריחת שתן עלולה להופיע כתוצאה מחוויה טראומתית, כאשר, טיפול פסיכולוגי עם פסיכולוג מומחה, עלול לרדת לשורש הבעיה, וכמו כן, למצוא את אותה חוויה טראומתית, ובעזרת טיפול משותף להתגבר על החוויה הזאת. טיפול פסיכולוגי וטיפול בטראומות עבר, הוכחו כיעלים מאוד נגד בריחת שתן.
בריחת שתן – האם יש קשר בין זה לבין טיפולים אלטרנטיביים?
כן בהחלט. הרבה פעמים דיקור למשל המבוסס על תורת הרפואה הסינית יכול להקל במצבים כמו בריחת שתן. מה שבעצם קורה, הוא שבאמצעות דיקור נקודות מסוימות אותן המדקר בוחר לדקר, ניתן לחזק כל מיני איברים חלשים שלא מקבלים מספיק אנרגיה או אפילו חסומים במידה מסוימת. הדיקור עוזר לחזק את הכליות, את הכבד ואת שאר האיברים הקשורים למערכת השתן ותורם רבות למניעת בריחת שתן. בנוסף, יש כל מיני סוגים של צמחי מרפא שיכולים גם כן לעזור כמו למשל סרפד הנחשב יעיל לא רק לבריחת שתן, אלא לבעיות שתן נוספות כמו למשל זיהומים ודלקות במערכת השתן. בכל אופן, אם אתם סובלים מבריחת שתן, אין סיבה להתבייש בכך, כל מה שצריך לעשות זה להבין מה הסיבות והגורמים שמובילים לכך ולמצוא את הטיפול הראוי המתאים לכם ביותר.