דליפת שתן בקיץ היא בעיה שכיחה מאוד היכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים. כמו כן, הבעיה יכולה לנבוע כתוצאה מאטיולוגיות שונות ובהתאם לכך ישנם גם טיפולים רבים המיועדים לפתור את הבעיה או לכל הפחות להפחית את מידת החומרה שלה.
חשוב לציין כי עונת הקיץ לא מהווה גורם עצמאי לדליפת שתן, אך בכל זאת חשוב להתייחס לדליפת שתן במהלך הקיץ באופן מיוחד, בעיקר מהטעמים הבאים:
- במהלך הקיץ אנחנו צורכים יותר נוזלים וכתוצאה מכך במידה וקיימת בעיה של דליפת שתן, היא עלולה להחמיר.
- במהלך הקיץ אנחנו לובשים פחות בגדים באופן טבעי ולפיכך קשה יותר לעשות שימוש בפדים לספיגת שתן או בחיתולים למבוגרים למשל מבלי שהסביבה הקרובה תבחין בכך.
- במהלך הקיץ אנחנו לוקחים חלק ביותר פעילויות שמתרחשות מחוץ לבית וביותר פעילויות ספורטיביות מתחת לכיפת השמיים. לפיכך, הסיכוי לסבול מדליפת שתן גבוה יותר בעיקר בקרב אלו הסובלים מאי נקיטת שתן במאמץ. כמו כן, מאחר ואנחנו מבלים יותר זמן בחוץ במהלך הקיץ, הרי שאנחנו מוצאים את עצמנו לעתים קרובות במקומות שבהם השירותים רחוקים מאתנו.
מה הם הגורמים לדליפת שתן בקיץ?
הגורמים לדליפת שתן בקיץ רבים ומגוונים, כששוב חשוב לציין שכל הגורמים שנפרט לעיל יכולים לגרום באותה המידה לדליפת שתן בחורף, בסתיו ובאביב. להלן הגורמים המרכזיים:
- היחלשות שרירי רצפת האגן – היחלשות של השרירים התומכים בשלפוחית השתן ובשופכה, השולטים על יכולת אצירת השתן וההתרוקנות בעקבות לידה טראומטית, לידות מרובות, לידה מכשירנית או הזדקנות למשל.
- צניחת שלפוחית השתן – שינוי המיקום של שלפוחית השתן יכול לגרום לכך שבעקבות עלייה בלחץ התוך בטני השלפוחית תתרוקן באופן חלקי או מלא ללא שליטה.
- ניתוח ערמונית – אחד הגורמים המרכזיים לדליפת שתן בגברים כשבעיקר מדובר על כריתה רדיקלית של הערמונית.
- בעיות עצביות – הכוונה היא למחלות נוירולוגיות כמו למשל פרקינסון, אלצהיימר או טרשת נפוצה ולבעיות עצביות מקומיות בעצבים המעצבבים את שריר השלפוחית.
- חסימת מוצא השלפוחית – חסימת מוצא השלפוחית עלולה להוביל למלאות יתר של השלפוחית ולדליפת שתן מסוג אי נקיטת שתן גולשת.
- בעיות ניידות – בעיות ניידות יכולות להאריך את משך הזמן הנדרש להגיע לשירותים ובעקבות זאת ייתכן כי ההתרוקנות תתרחש בדרך לשירותים.
מה הם התסמינים של דליפת שתן בקיץ?
דליפת שתן בקיץ יכולה לבוא לידי ביטוי בדליפת כמויות גדולות או מספר טיפות של שתן כל אימת שמתרחשת עלייה בלחץ התוך בטני. תופעה זו אופיינית לאי נקיטת שתן במאמץ ומתבטאת בדליפת שתן בזמן צחוק, עיטוש, שיעול, קיום יחסי מין (בנשים), מעבר מישיבה לעמידה ועוד.
כמו כן, התסמינים יכולים לבוא לידי ביטוי בתחושת דחיפות או צורך בהול להתרוקן המופיע יש מאין ללא הכנה מוקדמת, צריבה בזמן מתן שתן, חוסר נוחות באגן ועוד.
כיצד מאבחנים דליפת שתן בקיץ?
תהליך האבחון של דליפת שתן בקיץ מתבסס בראש ובראשונה על מיפוי התסמינים מהם סובל המטופל ובחינת הרקע הרפואי שלו. במקרים מסוימים הנבדק ימלא יומן השתנה מסודר שבו יהיה עליו לתעד את נפח השתן בכל התרוקנות, מועדי ההתרוקנות, מועדי צריכת הנוזלים, נפח הנוזלים ועוד. כמו כן, ייתכן כי יהיה צורך לאסוף ולשקול את הפדים לספיגת השתן במהלך עשרים וארבע שעות על מנת להעריך את מידת החומרה של הבעיה.
ישנן בדיקות רבות המיועדות לאבחן את המקור לדליפת השתן והבחירה בבדיקות המתאימות מתבצעת בהתאם לשיקול דעתו של הרופא תוך התבססות על הממצאים שעולים מהבדיקות הפשוטות הכוללות בדיקה גופנית מקיפה ותשאול של המטופל.
בדיקות מתקדמות יותר הן למשל אולטרסאונד של דרכי השתן, ציסטוסקופיה, בדיקת שארית שתן לאחר התרוקנות, בדיקה אורודינמית, בדיקות הדמיה דוגמת CT או MRI, בדיקות שתן ועוד.
כיצד מטפלים בדליפת שתן בקיץ?
הטיפול בדליפת שתן בקיץ משתנה בהתאם לאטיולוגיה של הבעיה ולמידת החומרה שלה. הטיפול ניתן באופן מדורג בארבעה רבדים: הרובד הראשון הוא הטיפול ההתנהגותי, השני הוא הטיפול התרופתי, השלישי כולל הזרקת חומרים שונים לשופכה ולשריר השלפוחית והרביעי כולל התערבות כירורגית.
במהלך הקיץ חשוב במיוחד לשים לב לבריאות העור, שכן דליפת שתן במהלך הקיץ עלולה לגרום לפריחה או לדלקות עור, בעיקר בקרב חולים הרגישים לבעיות אלו, שכן החום מגביר את הסיכוי לסבול מדלקת או פריחה כאשר העור רטוב. כמו כן, במידה ואדם הסובל מדליפת שתן בקיץ עתיד לצאת לחופשה או לטיול, עליו להצטייד במלאי מספק של פדים סופגים ובתחתונים להחלפה.
בנוסף לכך, מומלץ לברר מראש היכן ישנן תחנות התרעננות ולהעדיף לטייל באזורים מסודרים שבהם ישנם חדרי רחצה ושירותים נקיים.