דליפת שתן נחשבת לאחד הסיבוכים השכיחים ביותר המופיעים לאחר ניתוח ערמונית. ההערכות של החוקרים בתחום בנוגע לשכיחות התופעה אינן אחידות, שכן שכיחות התופעה משתנה בהתאם לסוג הניתוח ובהתאם לאופן שבו מוגדרת דליפת השתן. אי לכך, ניתן למצוא מחקרים המדברים על שלושה אחוז בעוד שאחרים מדברים על קרוב לתשעים אחוז.
באופן עקרוני, בשלב ההתאוששות הראשוני לאחר הוצאת הקטטר, רוב המנותחים יסבלו מדליפת שתן בדרגת חומרה כזו או אחרת. עם זאת, למעלה מתשעים אחוז מהמנותחים יצליחו להשיג שליטה מחודשת בהתרוקנות תוך מספר שבועות או מספר חודשים לכל היותר. לפי המחקרים העדכניים ביותר שבוצעו בנושא זה, נראה כי לאחר חצי שנה רק עשרה אחוז ממשיכים לסבול מבריחת שתן וכי לאחר שנה רק חמישה אחוז מהמנותחים סובלים מהבעיה.
הבעיה שכיחה יותר וחמורה יותר בקרב גברים לאחר כריתה רדיקלית של הערמונית בהשוואה לגברים לאחר כריתת ערמונית דרך השופכה וכן יש לציין כי הבעיה מתרחשת לא אחת בקרב גברים לאחר טיפולי קרינה בערמונית.
מה הם הגורמים לדליפת שתן לאחר ניתוח ערמונית?
ניתוח ערמונית גורם לפגיעה במנגנוני הסוגר הפרוקסימליים של השלפוחית ולכן לאחר הניתוח השליטה על ההתרוקנות התקינה מתבססת באופן בלעדי על סוגרי השתן החיצוניים. לרוע המזל, גם סוגרים אלו נפגעים בשכיחות גבוהה יחסית. הפגיעה במערכת השתן יכולה להיות תוצאה של תפקוד לקוי של שלפוחית השתן או תפקוד לקוי של הסוגרים במוצא השלפוחית.
הגורמים המרכזיים המשפיעים על הסיכוי לסבול מבריחת שתן לאחר ניתוח ערמונית הם מידת המיומנות של המנתח בביצוע הניתוח, גילו של המטופל, קרינה קודמת באזור האגן וניתוחים קודמים באגן.
מה הם התסמינים של דליפת שתן לאחר ניתוח ערמונית?
דליפת שתן לאחר ניתוח ערמונית יכולה לבוא לידי ביטוי בכמה צורות. כך לדוגמה הדליפה יכולה להופיע ישירות לאחר הניתוח, אך לא אחת הדליפה מתחילה מספר שבועות או חודשים לאחר הניתוח.
ברוב המוחלט של המקרים הדליפה של השתן תתרחש כאשר הלחץ התוך בטני יתגבר באופן פתאומי. הכוונה היא למשל בזמן פרץ צחוק, בזמן שיעול, בזמן שינוי תנוחה או מעבר מישיבה לעמידה, בזמן התעטשות ועוד.
הדליפה יכולה להיות מינורית ולבוא לידי ביטוי בכמה טיפות שתן בלבד, אך לא אחת מדובר על דליפת שתן משמעותית הדורשת שימוש בחיתול למבוגרים. אמנם מדובר על בעיה פיזיולוגית, אך חשוב מאוד לציין כי בריחת שתן יכולה לבוא לידי ביטוי גם בפגיעה בדימוי העצמי ובביטחון העצמי ולהוביל להימנעות מאירועים חברתיים, להסתגרות ולהתבודדות. באופן כללי, מדובר על בעיה מטרידה מאוד המשפיעה באופן שלילי ומשמעותי על איכות החיים.
כיצד מאבחנים דליפת שתן לאחר ניתוח ערמונית?
את מידת החומרה של דליפת השתן לאחר ניתוח ערמונית מקובל להעריך על ידי איסוף הפדים הרטובים אותם מחליף המטופל במשך יממה אחת ושקילתם. בנוסף לכך, חשוב לתשאל את המטופל בנוגע לתרופות שהוא נוטל, בנוגע למועד שבו הופיעה הבעיה לראשונה, בנוגע לתסמינים נוספים שהוא סובל מהם, בנוגע להיסטוריה הרפואית שלו ועוד.
הבדיקה הגופנית מתמקדת בעיקר באזור כיס השתן והבטן התחתונה וכוללת בדיקה נוירולוגית, בדיקה רקטלית, בדיקה של הגניטליה והמפשעות ורגישות על חיקית. בנוסף, ניתן לבצע גם בדיקות מעבדה כמו למשל בדיקת PSA לבירור הסטטוס האונקולוגי לאחר טיפול בסרטן הערמונית או בדיקת שתן כללית לאבחון או שלילת דלקת בדרכי השתן.
בדיקות מתקדמות יותר המבוצעות בהתאם לצורך ובהתאם לממצאים שעלו מהבדיקות הפשוטות יותר הן ציסטוסקופיה והבדיקה האורודינמית. ציסטוסקופיה היא בדיקה המאפשרת לאבחן היצרות בשופכה, להעריך את התפקוד של הסוגר ולסקור את השלפוחית להימצאות גידולים או אבנים ואילו הבדיקה האורודינמית מאפשרת לרופא להעריך את נפח השלפוחית, להעריך את יכולת ההתכווצות של השלפוחית, לבדוק האם ישנה חסימה במוצא השלפוחית ועוד.
כיצד מטפלים בדליפת שתן לאחר ניתוח ערמונית?
הטיפול בסובלים מדליפת שתן לאחר ניתוח ערמונית מבוצע באופן מדורג וכולל ארבעה רבדים להלן:
- הטיפול ההתנהגותי – הטיפול ההתנהגותי כולל תרגול של טכניקות לחיזוק שרירי רצפת האגן ושיפור השליטה בשרירים אלה, הימנעות מצריכה של מזונות ומשקאות מסוימים כמו אלכוהול וקפאין, שינוי הרגלי צריכת הנוזלים, התרוקנות יזומה להימנעות משלפוחית מלאה ועוד. לא אחת ייעשה שימוש בפדים לספיגת טיפות השתן או בחיתולים למבוגרים בתלות בחומרת הבעיה.
- הטיפול התרופתי – הטיפול התרופתי כולל שימוש בתרופות שונות המיועדות לכיווץ שריר הסוגר, הרפיית שריר השלפוחית ועוד.
- טיפול בהזרקה – ישנם טיפולים שונים הכרוכים בהזרקת חומרים שונים לשריר השלפוחית או לשופכה. בין היתר מדובר על בוטוקס שגורם להרפיית שריר השלפוחית ועל בולקמיד המוזרק לשופכה וגורם להיצרות שלה.
- ניתוח – האפשרות הכירורגית מתאימה עבור גברים שסובלים מדליפת שתן לאחר ניתוח ערמונית למעלה משנה לאחר הניתוח, שלא הפיקו תועלת מהטיפולים האחרים. ישנם מספר ניתוחים המתאימים לגברים הסובלים מדליפת שתן לאחר ניתוח ערמונית כמו למשל ניתוחי מתלה, ניתוח להתקנת בלונים על מוצא השלפוחית, המאפשרים לשלוט בריקון השלפוחית באמצעות משאבה המותקנת בשק האשכים ועוד.