מצבים הקשורים לשופכה שלנו נראים מורכבים להתמודדות, אפילו מעצם ההגדרה שלהם: הם עלולים להשפיע לרעה על שגרת ואיכות החיים שלנו, להתפתח לכדי סיבוכים שונים בהיעדר טיפול יעיל ואף לגרום למבוכה רבה.מצב של היצרות בשופכה אינו מהשכיחים יותר כיום, אבל עדיין כדאי להתייחס אליו על רקע התסמינים הלא נעימים שהוא עלול להביא אליהם. בכתבה הבאה נמפה עבורכם באופן מקיף את הבעיה ונסביר לכם על דרכי ההתמודדות המוצעות כיום.
מהי היצרות השופכה? וכיצד זה קורה?
היצרות השופכה היא תהליך צלקתי, המתרחש בחלל השופכה ובסביבתו. השופכה, במצב התקין, משמשת להובלה השתן מכיס השתן ועד מחוץ לגוף האדם (אצל הגברים היא ארוכה בערך פי חמישה בהשוואה לנשים). שינויים ברירית השופכה עלולים להביא לכך שהיא תהפוך להיות נוקשה וצלקתית, במקום גמישה במצב התקין. עקב כך האדם עלול לחוות קשיים במתן השתן, לרבות זרמי שתן חלשים ומקוטעים, מאמץ יתר בעת מתן שתן, התרוקנות חלקית של השלפוחית ועוד. הבעיה עלולה להביא לתסמינים חמורים אחרים דוגמת זיהומים ודלקות בדרכי השתן או אצירת שתן.
היצרות השופכה עלולה להתפתח בנסיבות שונות, בעיקר עקב פגיעה פיזית שהאדם חווה באזור, דלקת בשופכה או ניתוחים שהאדם עבר בסביבת השופכה. עם זאת במספר לא מבוטל של מקרים לא יודעים כלל מהן הנסיבות הספציפיות שהביאו להיצרות השופכה אצל אדם מסוים.
כיצד מאבחנים היצרות שופכה?
ברוב המקרים האדם ייגש לאבחון של היצרות שופכה לאחר שהוא חש בתסמינים הנובעים מהמצב, כלומר כאשר רופא המטפל בו מפנה אותו לביצוע בדיקות מקיפות לאחר שהמטופל מתאר בפניו את הסיפור הקליני שלו. לעיתים הבעיה תתגלה "במקרה", למשל עקב אירוע פתאומי של אצירת שתן אשר מחייב ירידה לעומקו ובחינה של הנסיבות הספציפיות שעלולות להביא לו.
הבדיקות המבוצעות תהיינה מבחינה מעשית ציסטוסקופיה ושיקוף של השופכה. בדיקות אלה אינן נחשבות לנעימות, אולם הן מאפשרות להסיק על הבעיה ועל דרגת החומרה שלה ברמת אמינות ודיוק גבוהה בכל קנה מידה.
אילו אפשרויות טיפול זמינות היום להיצרות בשופכה?
עקב המורכבות של היצרות בשופכה והעובדה שמדובר בבעיה המתרחשת בתוככי אחת המערכות הרגישות ביותר של הגוף, ברור מדוע טיפול בבעיה הוא עסק למומחים בלבד. המומחה הזה יהיה אורולוג, ורצוי כזה אשר בקיא בתחום הספציפי הזה בתוך העולם הרחב יותר של האורולוגיה.
את הטיפול יש להתאים לאדם על פי הנסיבות המביאות להתפתחות הבעיה אצלו ודרגת החומרה שלה, אם כי הצפי הוא לטיפול מורכב בכל קנה מידה. אי אפשר לטפל באופן מוחלט בהיצרות השופכה וגם לא להחזיר את המצב לקדמותו, מכיוון שמדובר בפגם אנטומי. עם זאת כן ידועות כיום שיטות המרחיבות את השופכה לפרקי זמן מסוים, למשל צנתר או בלון. טיפולים מהסוג הזה אינם יביאו לריפוי מוחלט של הבעיה, אבל בכוחם החיובי להקל על דרגת החומרה והתדירות של התסמינים שהיא גוררת.
טיפולים נוספים בבעיה נערכים בשדה המשחק הכירורגי. ניתן לבצע חיתוך פנימי באמצעות אנדוסקופיה של השופכה. טיפול זה מתאים בעיקר במצבים פשוטים יחסית של היצרות (עד סנטימטר אחד), ואחוזי ההצלחה שלו נחשבים למוגבלים. לכן נהוג להשתמש בו רק כאשר מדובר בבעיה שהטיפולים האחרים שניתנו בשלבים המוקדמים יותר לא הצליחו לטשטש. ניתוח אחר לתיקון השופכה הוא אורתרופלסטיה, המיועד ליצור שופכה משוחזרת בעלת ממדים תקינים שלא אמורה להיות מיועדת להצטלק מחדש.
אפשר לטפל באופן נקודתי יותר בתסמינים של מערכת השתן הנגרמים עקב היצרות השופכה, וזאת באמצעות תרופות, טיפולי פיזיותרפיה ואפילו טיפולים מהקשת הרחבה של הרפואה האלטרנטיבית. גם טיפולים מהסוג הזה לא יירדו לשורש הבעיה, כמובן, אבל הם כן עשויים לשפר בצורה דרסטית את איכות החיים של האדם הסובל ממנה.
מקורות ולקריאה נוספת:
What is Urethral Stricture Disease – Urology Care Foundation
What is Urethral Stricture – HealthLine