הסוגים העיקריים של בריחת שתן כוללים מתח, דחף ובריחה מעורבת. בכל פעם בה פונים לטיפול בתפקוד רצפת האגן, לרבות בטיפול לבריחת שתן, חיוני לטפח תחילה תחושת מודעות של רצפת האגן וללמוד לשחרר את השרירים, לפני ביצוע תרגילי החיזוק.
ניתן לעשות זאת באמצעות יוגה לטיפול בבריחת שתן בשיתוף עם תרגילי נשימה סרעפתית ומדיטציה. לא ניתן להדגיש מספיק עד כמה חשוב ללמוד תחילה את המודעות ולשחרר לחצים, גם ללא קשר לבריחת שתן.
יש להבין שיוגה לטיפול בבריחת שתן אינה כרוכה בביצוע תרגילי קיגל או כיווץ וחיזוק של רצפת האגן בלבד, אלא אף בטיפול בחולשה המובילה לחוסר תפקוד השרירים. בדיוק כמו כל שריר אחר בגוף, גם רצפת האגן צריכה להיות גמישה וחזקה. יחד עם זאת, יישור, גמישות, כוח, שליטה, עיתוי ומודעות הינם המרכיבים החיוניים ליצירת ושמירת רצפת אגן בריאה.
חשיבות יוגה לטיפול בבריחת שתן ופיזיותרפיה לטיפול בסוגרים
תנוחות אלו חיוניות להתמודדות עם יישור הגוף ומניעת כאבי גב בבריחת שתן. הטיפול מתמקד בבעיות הכוללות אטימות ונושאים הסובבים את חולשת תפקוד רצפת האגן.
מומחה לרפואת נשים מסביר לאישה מאיזה סוג בריחה היא סובלת, ויורה על אופן ביצוע תרגילי כיווץ לרצפת האגן, כחלק מתכנית הטיפול הכוללת. חלק מתנוחות ותרגילים אלו טובים, אך אינם מספיקים להבראת בריחת השתן, ולכן מומלץ לקבל במקביל טיפול פיזיותרפיה ולבצע יוגה לטיפול בבריחת שתן.
עם הבנת סוג בריחת השתן ואופן הטיפול האישי בסביבות הגוף להשפעה על הבריחה, ניתן להתחיל בשיעורי יוגה. המדריך או המדריכה ימליצו על בחירת מספר תנוחות יוגה, מדיטציה למודעות, ושיטות נשימה בטוחות ויעילות לטיפול בחוסר תפקוד האגן. אם ניתן למצוא פיזיותרפיסט המתמחה בטיפול באגן ומטפל גם ביוגה, זהו הדובדבן שבקצפת! זוהי דוגמה לאופן בו שילוב גישות פיסיות עם טיפול אלטרנטיבי יוגה מסייעות לייעל את הצלחת הטיפול.
תנוחות יוגה לטיפול בבריחת שתן
אלו הן מספר תנוחות יוגה ותרגילי פיזיותרפיה יעילים לשיפור יציבות האגן, ניידות ויישור, לטיפול בבריחת שתן מסוג מתח או בריחה מעורבת.
- תנוחת האלה – מבוצעת בישיבה זקופה תוך כיווץ שרירי האגן.
- תנוחת העוצמה – מבוצעת בישיבה עם הנחת בלוק בין הירכיים.
- תנוחת הגשר – בשכיבה, מרימים את האגן כלפי מעלה, עם בלוק בין הירכיים.
- תנוחת גשר על רגל אחת – בשכיבה על המזרן, מרימים רגל אחת, תוך שמירה על אגן מורם.
- תנוחת החתול – זוהי עמידת "שש" כשהראש מופנה כלפי האגן.
- תנוחת חצי ירח – עמידה עם שתי ידיים מונפות לצד אחד.
- תנוחת העץ – עמידה זקופה עם ידיים מושטות לצדדים, ורגל אחת ניצבת על ירך הרגל השנייה.
- תנוחת הלוחם – בעמידה "שלישית" הרגליים ישרות אך הגוף והאגן מופנים אל הצד.
- תנוחת הצדפה – שכיבה על הצד עם כפות הרגליים יחד, ופתיחת הברכיים בצורת צדפה.
- יישור רגל מעגלי – בשכיבה על הצד, מרימים רגל אחת ומבצעים תנועות סיבוביות קלות.
- עמידת שש בהנפת רגל – מבוצעת בהישענות על הידיים והברכיים כשכל פעם מרימים רגל אחת לסירוגין ומיישרים אותה.
- נגיחת ברך – בעמידה על ארבע, מכופפים ברך אחת ומובילים אותה לכיוון החזה, ואז מיישרים את הרגל לאחור.
- תנוחת הקוף – בשכיבה על הגב או ישיבה עם הגב אל הקיר, לוחצים קרסול אחד על הירך הנגדית, ומובילים את הירך אל החזה.
אופן ביצוע יוגה לטיפול בבריחת שתן
בכל סט של תנוחות, יש לבחון את הקצב והתנועה הטבעיים של האגן ומערכת הנשימה, בהתייחסות לכל שאיפה ונשיפה. זוהי הנקודה בה יש להתמקד במדיטציה ומודעות של רצפת האגן. עם הנשימה, האגן מתכווץ באופן טבעי, ועם הנשיפה והא משתחרר בחזרה לעמדת המנוחה שלו.
עם פיקוח והדרכה נכונים, ניתן להפעיל את שרירי רצפת האגן במהלך הנשיפה. זוהי תנוחה טבעית המכונה "היפוך קיגל", היות ורצפת האגן ממש מתקדמת כלפי מטה במהלך השאיפה, ולא כלפי מעלה. מומלץ פשוט לנסות את התרגילים, לצפות באופן ההתקדמות ולבחון את הקצב הטבעי. אם התחושה היא שהתרגיל אינו מבוצע נכון, רוב הסיכויים הם שהנשימה אינה יעילה או חזקה מספיק.