כאבים ברצפת האגן הם תסמין שכיח יחסית המתרחש בעיקר בנשים, אם כי בהחלט מדובר על תסמין שיכול להופיע גם בגברים.
ישנו מגוון רחב של גורמים שיכולים להוביל להתפתחות של כאבים ברצפת האגן ובהתאם לכך גם סוגים רבים של טיפולים. לאור זאת, לפני שניתן להגיש את הטיפול המתאים יש לעבור תהליך אבחון מקיף ויסודי שמטרתו לקבוע מה הוא הגורם המדויק לכאבים.
במידה והכאב נמשך עד חודש אחד הוא מוגדר ככאב אקוטי או חריף ובמידה והכאב נמשך יותר משישה חודשים הוא מוגדר ככאב כרוני. מאחר והכאבים ברצפת האגן יכולים להוות תסמין של בעיה חמורה שיש לטפל בה במהירות, הרי שבכל מקרה של הופעת כאבים ברצפת האגן יש לפנות ללא דיחוי לבדיקת אבחון.
מה הם הגורמים לכאבים ברצפת האגן?
קצרה היריעה מלהכיל את כל הגורמים האפשריים שעשויים להוביל להתפתחות כאבים ברצפת האגן. אי לכך, בחרנו לפרט רק אודות כמה מהם על קצה המזלג להלן:
- ניתוחים להסרת הערמונית.
- ניתוחים שונים שבוצעו באזור פי הטבעת כמו למשל ניתוח להסרת טחורים.
- עצירות כרונית.
- דלקת באגן.
- דלקת בדרכי השתן.
- ציסטות בשחלה.
- אנדומטריוזיס.
- לעתים הכאבים מופיעים לאחר הלידה בעקבות הצטלקות מקומית באזור חיץ הנקבים כתוצאה מאפיזיוטומיה.
- במקרים מסוימים המקור לכאבים הוא בכלל במערכת העיכול שמקרינה את הכאבים לאזור רצפת האגן.
מה הם התסמינים של כאבים ברצפת האגן?
הכאבים ברצפת האגן יכולים לבוא לידי ביטוי במגוון דרגות חומרה. במקרים הקלים הם כמעט ולא מורגשים, אך במקרים החמורים הם עלולים להסב פגיעה ניכרת לאיכות החיים של הסובלים מהם.
בדרך כלל, הכאבים יופיעו במקביל לתסמינים נוספים כמו למשל עייפות מרובה או חוסר יכולת להירדם בקלות, קושי בהגעה לזקפה, קושי בשליטה על הסוגרים, כאבים בגב התחתון ובירכיים, אובדן של התיאבון, עצירות, מצב רוח ירוד ועוד.
הכאבים יכולים להיות מפושטים או ממוקדים מאוד. בין היתר הם יכולים להופיע בנרתיק, בעצם הזנב, בפי הטבעת, בחלחולת, בירכיים ובעכוז. בחלק מסוים מהחולים הכאבים מופיעים באופן קבוע, אך ישנם גם חולים המדווחים על החמרה של הכאבים בזמן ישיבה, בזמן מנוחה, בזמן קיום יחסי מין, בזמן השתנה ועוד.
בחלק ניכר מהמקרים הכאבים ברצפת האגן יופיעו במקביל לאי נקיטת שתן במאמץ, כלומר בדליפת שתן המתרחשת בעקבות עלייה בלחץ התוך בטני (בזמן שיעול, עיטוש, צחוק, מעבר מישיבה לעמידה ועוד).
כיצד מאבחנים כאבים ברצפת האגן?
תהליך האבחון כולל בראש ובראשונה תשאול יסודי של המטופל בנוגע לתסמינים מהם הוא סובל, שכן על ידי מיפוי התסמינים ניתן במקרים רבים למקד את האטיולוגיה של הכאבים. כמו כן, יש ליטול אנמנזה רפואית מלאה ולתת התייחסות מיוחדת לבעיות שונות או לטיפולים שונים שקשורים לאזור האגן כמו למשל הקרנות לאזור האגן, לידה מכשירנית בעבר ועוד.
לאחר מכן, יש לבצע בדיקה גופנית מקיפה ובמידת הצורך יבוצעו גם בדיקות מעבדה כמו למשל בדיקת שתן ובדיקות דם לאבחון או לשלילת מחלות שונות המועברות במגע מיני, סרטן הערמונית, דלקת באגן, דלקת בדרכי השתן ועוד.
במקרים מסוימים יהיה צורך לבצע בדיקות מתקדמות יותר כמו למשל בדיקת אולטרסאונד של האגן המאפשרת לאבחן גידולים סרטניים באזור האגן, שרירנים ברחם או ציסטות בשחלות, או בדיקות הדמיה אחרות דוגמת CT או MRI.
כיצד מטפלים בכאבים ברצפת האגן?
הטיפול בכאבים ברצפת האגן מותאם לכל חולה וחולה באופן אישי בהתאם לאטיולוגיה של הכאבים ובהתאם לדרגת החומרה שלהם. כמו כן, יש להתייחס לתסמינים הנוספים מהם סובל החולה. הטיפול השמרני כולל תרגול של טכניקות לחיזוק שרירי רצפת האגן כמו למשל שיטת קיגל ובמידה ומדובר על כאבים ממקור דלקתי ייתכן כי ייעשה שימוש בתרופות אנטיביוטיות (במידה ומדובר על דלקת ממקור חיידקי) או בסטרואידים.
במקרים בהם מדובר על כאבים כרוניים המופיעים על רקע לא ברור, לא אחת מושגת הקלה על ידי שימוש בטיפולים מתחום הרפואה המשלימה בדגש על דיקור סיני, דמיון מודרך, שיאצו ועוד. במקרים מסוימים ניתן לטפל על ידי ניתוח כמו לדוגמה במקרים בהם המקור לכאבים בשרירנים ברחם. את הטיפולים השונים נהוג לבצע באופן מדורג כך שקו הטיפול הראשון הוא הטיפול ההתנהגותי וקו הטיפול האחרון הוא הטיפול הניתוחי.
אולי יעניין אותך גם:
חדשות טובות: פותח שתל לטיפול בצניחה באברי האגן