כריתת רחם היא ניתוח שבו מסירים את הרחם במלואו כשלאחר כריתת הרחם, המנותחת לא תוכל להרות או לקבל מחזור. בגדול, ישנם שני סוגים מרכזיים של ניתוח כריתת רחם. הסוג הראשון הנקרא כריתת רחם שלמה כולל הוצאה של הרחם ושל צוואר הרחם ואילו הסוג השני הנקרא כריתת רחם על צווארית כולל הוצאה של צוואר הרחם בלבד.
חשוב לציין כי הן בכריתת רחם שלמה והן בכריתת רחם על צווארית ניתן לשלב כריתה של החצוצרות והשחלות. כריתה של החצוצרות והשחלות מהווה יתרון עבור נשים בגיל המעבר, שכן כך ניתן להפחית את הסיכוי שלהן לחלות בסרטן השחלות או החצוצרות.
עם זאת, במידה ומדובר במנותחת שטרם נכנסה לגיל המעבר, הרי שהסרת השחלות תוביל לאובדן של ההורמונים השחלתיים ולהופעה מוקדמת של תסמיני גיל המעבר. מדי שנה מבוצעים בישראל כחמשת אלפים ניתוחי כריתת רחם.
מדוע מבוצע ניתוח כריתת רחם?
ניתוח כריתת רחם משמש לטיפול במגוון רחב של מחלות ומצבים רפואיים, כשבין היתר מדובר על המחלות והמצבים הרפואיים הבאים:
- כאבים שמקורם ברחם שרירני, אנדומיוזיס ואנדומטריוזיס.
- דימומים חזקים במיוחד.
- צניחת רחם.
- סרטן השחלות וסרטן הרחם.
- אבצס חצוצרתי-שחלתי.
- דלקות חוזרות ונשנות באגן.
ברוב המוחלט של המקרים ניתוח לכריתת רחם מהווה את קו הטיפול האחרון, כלומר מדובר על טיפול שיש לשקול את ביצועו רק לאחר שהמטופלת התנסתה במגוון רחב של טיפולים שמרניים ללא הצלחה.
כיצד מבוצע ניתוחכריתת רחם?
ישנן שלוש טכניקות שבהן ניתן לבצע את הניתוח: לדנית (נרתיקית), בטנית או לפרוסקופית. כריתה של הרחם דרך הנרתיק אפשרית במידה והניתוח מיועד לטפל בבעיה של צניחת רחם והרחם אינו גדול במיוחד. כריתה של הרחם בשיטה הלפרוסקופית לעומת זאת כרוכה בביצוע של שלושה עד ארבעה חתכים זעירים בדופן הבטן דרכם מסירים את הרחם וגם שיטה זו אפשרית רק כל עוד הרחם אינו גדול במיוחד.
לעתים המנתח יבחר לשלב בין הגישה הלדנית לשיטה הלפרוסקופית, כלומר לנתק את הרחם ממקומו בשיטה הלפרוסקופית ולהוציא אותו מהגוף דרך הנרתיק. רק במקרים שבהם לא ניתן לבצע את הניתוח בגישה הלדנית או הלפרוסקופית מסיבות כאלו ואחרות, יתבצע הניתוח בגישה הבטנית הכרוכה בביצוע חתך בבטן התחתונה ואשפוז למשך ארבעה ימים עד שבוע לצורך התאוששות.
מה הם הסיבוכים האפשריים של הניתוח?
כפי שציינו, מדובר על ניתוח שכיח מאוד ובאופן כללי מדובר על ניתוח שנחשב לבטיחותי מאוד, הכרוך בנטילה של סיכון נמוך מאוד. עם זאת, בדומה לכל ניתוח באשר הוא, גם הניתוח לכריתת רחם טומן בחובו סיכוי מסוים לסיבוכים. להלן הסיבוכים האפשריים:
- פגיעה באיברים הסמוכים לרחם כמו למשל בשלפוחית השתן, בשופכנים או במעיים.
- היווצרות של קרישי דם בגפיים התחתונות ועלייה בסיכוי לסבול מתסחיף ריאתי.
- זיהום באזור הניתוח או בפצע הניתוחי.
- היווצרות של בקע דרך אחד מהחתכים או דרך הנרתיק.
- במקרים נדירים מתרחשים סיבוכים כתוצאה מרגישות לחומרי ההרדמה, אלרגיה לחומרי ההרדמה או מתן מינון גבוה מדי של חומרי הרדמה. סיבוכים אלו יכולים להתרחש בעיקרון בכל ניתוח הכרוך בהרדמה ואינם ספציפיים לניתוח כריתת רחם.
תיאום ציפיות עם המנתח לפני הניתוח כריתת רחם
לפני הניתוח חשוב מאוד לערוך שיחה בין המנתח למנותחת שבה על המנתח להסביר למנותחת על התוצאות המצופות מהניתוח, שיעורי ההצלחה של הניתוח, הסיבוכים האפשריים, תופעות הלוואי של הניתוח ועוד. כמו כן, על המנתח להסביר למטופלת בפירוט רב על האלטרנטיבות העומדות לפניה. חשוב מאוד לקבל מידע רב ככל האפשר על מנת שניתן יהיה לקבל החלטה מושכלת וחכמה.