הרחם הוא איבר חלול ושרירי המשמש להתפתחות העובר. הרחם ממוקם באגן הירכיים וחלקו התחתון, הנקרא צוואר הרחם, מחובר לנרתיק. צניחת רחם היא מצב רפואי הבא לידי ביטוי בכך שהרחם משנה את מיקומו ויורד לתוך החלל של הנרתיק. במידה ומדובר על צניחת רחם מתקדמת, הרחם עלול אף לבלוט לעתים או באופן קבוע מפתח הנרתיק.
צניחת רחם מתרחשת בעיקר בקרב נשים שילדו, כשלמעשה כל לידה מעלה את הסיכון לצניחת רחם בעשרה עד עשרים אחוז. במקרים מסוימים לא רק הרחם משנה את מיקומו וצונח לכיוון הנרתיק אלא גם איברים נוספים כשבין היתר אפשרית גם צניחה של שלפוחית השתן, צניחה של החלחולת, צניחה של המעי הגס ועוד.
מה הם הגורמים לצניחת רחם?
שרירי רצפת האגן מהווים את הפלטפורמה היציבה של אברי האגן ובכלל זה של הרחם. כאשר האישה נמצאת במנוחה, השרירים מכווצים, שכן המתח השרירי שלהם נחוץ לצורך שמירה על אברי האגן במיקום הטבעי שלהם. כאשר הטונוס של שרירי רצפת האגן נחלש כתוצאה מפגיעה עצבית או טראומה לסיבי השריר, התמיכה ברחם כבר אינה שלמה והוא עלול לצנוח לכיוון הנרתיק.
כמו כן, פגיעה ברקמת החיבור הנקראת החיתולית התוך אגנית יכולה לגרום לצניחת רחם, שכן רקמת חיבור זו עוטפת את אברי האגן ומעגנת אותם לעצמות האגן ולשרירי רצפת האגן. הפגיעה במערכת האחראית לקיבוע של הרחם למקומו יכולה להיות תוצאה של לידה נרתיקית טראומטית, ריבוי של לידות נרתיקיות, היחלשות טבעית כתוצאה מהזדקנות הגוף, ניתוח באגן ועוד.
כמו כן, ישנם מצבים שונים שגורמים לעלייה בלחץ התוך בטני, שיכולים להגדיל את הסיכוי לצניחת רחם כמו למשל הרמת משקולות, עצירות כרונית, השמנת יתר ועוד. לאחרונה התגלה כי לצניחת רחם ישנם גם מרכיבים גנטיים מסוימים וכי בת לאם שסבלה מצניחת רחם או אחות לאישה שסבלה מצניחת רחם נמצאת בסיכון גבוה יותר לסבול מצניחת רחם בעצמה בהשוואה לנשים באוכלוסייה הכללית.
מה הם התסמינים של צניחת רחם?
צניחת רחם היא למעשה מצב שבו נחלשת התמיכה האנטומית ברחם, המרוכזת באופן תקין מסביב לפסגת הנרתיק. עם זאת, כפי שציינו ייתכן כי הצניחה של הרחם תופיע במקביל לצניחה של אברים אחרים הממוקמים באגן. לפיכך, ההסתמנות הקלינית של צניחת הרחם משתנה בהתאם למידת המעורבות של איברים אחרים ובהתאם למידת החומרה של הצניחה.
בין היתר צניחת רחם יכולה לבוא לידי ביטוי בבלט של הרחם דרך פתח הנרתיק, בתחושה של לחץ פיזי באזור הנרתיק, בדליפת או אצירת שתן, בכאבי אגן, עצירות, קושי בקיום יחסי מין, כאבי גב תחתון ועוד. יש לציין עוד כי נשים הסובלות מצניחת רחם חוות בדרך כלל פגיעה בדימוי העצמי.
כיצד מאבחנים צניחת רחם?
האבחון של צניחת רחם מבוצע על ידי רופא הנשים במהלך בדיקה גניקולוגית מלאה. באופן כללי, האבחנה מתקבלת תוך בחינה של הממצאים הקליניים ובדרך כלל אין צורך לבצע בדיקות מעבדה או בדיקות הדמיה. במידה והמטופלת סובלת מאי נקיטת שתן, ייתכן כי הרופא יפנה אותה לבדיקות שונות שמטרתן לאבחן או לשלול בעיות אחרות שהיו יכולות לגרום לבריחת השתן.
בין היתר מדובר על בדיקה אורודינמית, בדיקת שארית שתן לאחר התרוקנות ובדיקת שתן כללית לאבחון של דלקת בדרכי השתן.
כיצד מטפלים בצניחת רחם?
הטיפול בצניחת רחם אינו אחיד, כשלמעשה הטיפול מותאם באופן אישי לכל מטופלת ומטופלת. במידה וצניחת הרחם גורמת לאי נוחות קלה בלבד ואינה מסבה למטופלת פגיעה משמעותית באיכות החיים ייתכן מאוד כי הרופא יסתפק בטיפול שמרני. הטיפול השמרני כולל תרגול טכניקות לחיזוק שרירי רצפת האגן, הפחתה במשקל או התקנת התקן מיוחד לעיגון הרחם למקומו ללא ניתוח.
במקרים החמורים ביותר יש לטפל באופן כירורגי וישנם כמה סוגי ניתוחים המיועדים לטפל בנשים הסובלות מצניחת רחם. כך לדוגמה ניתן לבצע כריתת רחם, במקרים אחרים ניתן להחזיר את הרחם למקומו ולבצע סגירה כירורגית של הנרתיק וכן ניתן להחזיר את הרחם למקומו ולעגן אותו למקומו באמצעות רשת מיוחדת מבלי לפגוע ביכולתה של האישה לקיים יחסי מין.
ההחלטה על סוג הניתוח צריכה להתקבל תוך שיתוף, פעולה מלא בין המנתח למטופלת לאחר שהמטופלת קבלה את כל המידע הרלוונטי.