שלפוחית השתן היא איבר דמוי שק המורכב משריר הממוקם באגן הירכיים. תפקידה של שלפוחית השתן היא לאחסן את השתן שמגיע אליה מהכליות, כשבממוצע בשלפוחית שתן של אדם בוגר ניתן להחזיק עד חצי ליטר שתן.
אל השלפוחית מגיע השתן דרך שני צינורות הנקראים שופכנים שמוצאם בכליות ואילו השופכה הוא הצינור השרירי האחראי להובלת השתן מהשלפוחית אל מחוץ לגוף.
צניחת שלפוחית השתן בנשים היא מצב רפואי שבו השלפוחית משנה את מיקומה וצונחת כלפי מטה כתוצאה מאובדן או מהיחלשות התמיכה האנטומית שמיועדת לשמור עליה במקומה ביציבות. מאחר והשלפוחית ממוקמת מעל הנרתיק הרי שכאשר היא צונחת כלפי מטה, היא עלולה להיכנס לתוך הנרתיק ואף לבלוט ממנו החוצה.
מה הם הגורמים לצניחת שלפוחית השתן בנשים?
באופן תקין הקיר הקדמי של הנרתיק מספק לשלפוחית השתן את התמיכה לה היא זקוקה, אך כאשר הטונוס השרירי באזור זה נחלש והשריר הופך לרפוי, היציבות של השלפוחית מתערערת והיא עלולה לצנוח כלפי מטה לכיוון הנרתיק.
הגורמים להיחלשות השרירים התומכים בשלפוחית השתן כוללים נטייה גנטית לסבול מתופעה זו, גיל מתקדם, לידות וגינליות, השמנת יתר, שיעולים כרוניים, הרמת משקולות ועוד. גורמי סיכון נוספים הם למשל לידה מכשירנית, סמיכות רבה בין לידה וגינלית אחת לשנייה, לידה וגינלית של עובר מקרוזומי ועוד. יש לציין כי צניחת שלפוחית השתן בנשים מתרחשת בחלק ניכר מהמקרים במקביל לצניחה של איברים אחרים כמו לדוגמה הרחם והנרתיק.
מה הם התסמינים של צניחת שלפוחית השתן בנשים?
צניחת שלפוחית השתן בנשים יכולה לבוא לידי ביטוי מבחינה קלינית בתחושה של כובד או מלאות בנרתיק כשבמקרים החמורים ביותר, ניתן להבחין בשלפוחית השתן כשהיא מבצבצת החוצה מתוך הנרתיק. כמו כן, ייתכנו הפרעות שונות במתן שתן, חוסר יכולת להתרוקן באופן מלא, דליפת שתן בזמן שיעול, צחוק, עיטוש, קיום יחסי מין או כל פעולה שגורמת לעלייה בלחץ התוך בטני, אצירת שתן, אי נקיטת שתן מדחיפות ועוד.
כיצד מאבחנים צניחת שלפוחית השתן בנשים?
את מידת החומרה של הצניחה נהוג לסווג לכמה דרגות בהתאם למיקום של השלפוחית ביחס למיקום של פתח הנרתיק. הדרגה הראשונה היא הקלה ביותר שבה רק חלק קטן יחסית משלפוחית השתן משתפל לתוך הנרתיק ואילו הדרגה הרביעית היא החמורה ביותר ובה השלפוחית בולטת במלואה מפתח הנרתיק. האבחנה מתקבלת על ידי בדיקה גניקולוגית מלאה המבוצעת על ידי רופא נשים.
במידה והנבדקת סובלת מתופעות שונות הקשורות למערכת השתן, ייתכן מאוד שהרופא ימליץ על ביצוע בדיקות נוספות שמטרתן לשלול גורמים אחרים שהיו יכולים לגרום לבעיות במערכת השתן. בין היתר מדובר על בדיקת שתן כללית, בדיקה אורודינמית, בדיקת נפח שארית שתן לאחר התרוקנות ועוד..
כיצד מטפלים בצניחת שלפוחית השתן בנשים?
הטיפול בצניחת שלפוחית השתן בנשים משתנה בהתאם למידת החומרה של המצב ובהתאם למידת הפגיעה שמסבה הצניחה של השלפוחית לאיכות החיים של המטופלת. במקרים הקלים ביותר ניתן לטפל באופן שמרני על ידי תרגול של טכניקות לחיזוק שרירי רצפת האגן או על ידי קיבוע של השלפוחית למקומה הטבעי באמצעות התקנים זמניים, אך במקרים החמורים יהיה צורך לטפל באמצעות ניתוח שחזור.
ישנם כמה ניתוחים המיועדים להחזיר ולעגן את השלפוחית למקומה. הניתוחים השונים מבוצעים בטכניקות שונות וכרוכים בתופעות לוואי שונות. לאור זאת לפני שמחליטים באיזה ניתוח לטפל בחולה, יש לספק למטופלת את כל המידע הרלוונטי בנוגע לכל סוגי הניתוחים כשההחלטה הסופית צריכה להתקבל תוך שיתוף פעולה מלא בין המנותחת למנתח.
ראו גם:
ניתוחים לטיפול בצניחת רחם