בריחת שתן נשים – מבוא לבריחת שתן
מגיל צעיר בני אדם לומדים לאט לאט לשלוט בדרכי השתן ובמתן השתן, בסופו של דבר, זה מה שמבדיל את בני האדם מהחיות. אולם, אנשים רבים סובלים בסיטואציות כאלה או אחרות בחיים ממצבים שבהם השליטה על מתן השתן נפגעת, זאת כתוצאה ישירה מפגיעות שונות ושחיקה עם הזמן של היכולת של שלפוחית השתן לאגור את השתן בגוף שלנו. אולם, אנשים רבים לא מכירים את התופעה של בריחת שתן, זאת כאשר הסיבה המובילה ביותר לכך הינה העובדה שבריחת שתן היא דבר שיוצר מבוכה רבה אצל האנשים שסובלים ממנה, ועל כן השיח שנוצר סביב דליפות שתן הוא לא מספיק דיו. מה זה בריחת שתן? איזה סוג של אוכלוסייה נוטה לסבול מהפרעות של בריחת שתן לעתים קרובות יותר? מה הם הסימפטומים אשר קיימים לבריחות שתן כיום? וכיצד ניתן ונהוג לטפל בבריחות שתן בימינו? במידה שאחת מהשאלות הבאות צצה בראשכם לפחות פעם אחת, אזי שהכתבה הבאה תספר לכם תשובות רבות בנושא.
בריחת שתן נשים – בתור התחלה, מה זה בריחות שתן? מי נוטה לסבול בסבירות גבוהה יותר מבריחות שתן
המושג של בריחת שתן, או דליפת שתן כפי שנהוג להתייחס אליו במקומות רבים, הוא מושג אשר בסופו של דבר מתייחס לעקרון פשוט מאוד – מצב שבו אנו חווים אובדן של השליטה על מתן השתן, ואנחנו חווים דליפה בלתי רצויה של שתן מהגוף שלנו כלפי חוץ. וכפי שהצלחתם להסיק מהשורות הקודמות – בריחת שתן מהווה סימפטום רפואי מאוד מאוד פופולארי ונפוץ בעולם הנוכחי, על אף שהנושא לא נמצא בשיח מספיק דיו. למעשה, על פי המדע הרפואי שקיים בעולם כיום, אנחנו יודעים הרבה יותר על בריחות שתן משידענו בעבר, למשל – אילו אוכלוסיות וקבוצות גילאים נוטים לחוות בריחות או דליפות שתן בסבירויות גבוהות יותר.
בריחת שתן נשים – אילו קבוצות גיל וקבוצות אוכלוסייה נוטים לחוות בריחות שתן לעתים קרובות יותר
למעשה, כיום אנחנו יודעים על 2 קבוצות שונות, ששיוך לאחת מהקבוצות או ליותר מאחת מהקבוצות הללו עשוי להגביר מבחינה סטטיסטית את הסיכוי שלכם לחוות בריחת שתן בתצורה כזאת או אחת. הקבוצה הראשונה אשר עשויה לחוות בריחות או דליפות שתן באחוזים ובסבירות גבוהים יותר היא נשים – זאת כאשר המחקר הרפואי מצביע כיום על כך שנשים עשויות לחוות כיום דליפות שתן פי 2 יותר מהסיכוי שבריחת או דליפת השתן תופיע אצל גברים. למעשה, כ30 אחוזים מכלל הנשים מעל לגיל 40 עשויות לחוות במשך החיים בריחת שתן לפחות פעם אחת. הקבוצה השנייה שעשויה להגביר את האחוזים של בריחת שתן ושל השכיחות של תופעה זו היא אוכלוסיית הקשישים. המחקרים הרפואיים מצביעים גם על כך שמבוגרים נוטים לחוות בריחות שתן רבות, ולמעשה אם תשאלו עובדים והנהלה של בתי אבות במדינת ישראל, האחרונים יוכלו להעיד בצורה חד משמעית על הפופולאריות של בריחת שתן בקרב דרי בתי האבות שברשותם.
בריחת שתן נשים – מה משפיע על אכסון השתן בגוף שלנו ועל בריחת השתן כתוצאה מכך
בסופו של דבר, האיבר בגוף שלנו שאמון על אגירה של שתן, כך שלמעשה נוכל לאגור את השתן ולשלוט על אופן היציאה של השתן מהגוף שלנו זה שלפוחית השתן. שלפוחית השתן הוא האיבר שאוגר ושולט על יציאת השתן בגוף שלנו, ויחד למערכת העצבים, השניים מעבירים אותות למוח שלנו שמסייעים לו לדעת מתי עלינו לתת שתן, מתי ניתן להתאפק, ועוד.
בריחת שתן נשים – כיצד נהוג וניתן לטפל כיום בבעיות שונות של בריחת שתן
בסופו של דבר, כיום יש סך הכל 4 סוגים שונים של בריחות שתן, זאת כאשר כל סוג של בריחת שתן בא כתוצאה מדברים שונים לחלוטין, וגורר שיטות טיפול ודרכי טיפול שונות לחלוטין. כאשר ניגש לרופא המשפחה, יהיה עלינו לאבחן יחד איתו את סוג בריחת השתן שקיימת, ורק לאחר מכן רופא המשפחה יחוכל להתאים את שיטת הטיפול לכל מטופל באופן אישי. ישנם סוגים שונים של טיפולים שונים בריחת שתן אשר מותאמים לכל אדם בצורה שונה – שינוי דפוסי התנהגות, נטילת תרופות, ועוד נוספים.
בבריחת שתן יש המון דרכים לטפל וחשוב להרחיב על זה מעט. קודם כל, כדי שניתן לטפל בבריחת השתן בצורה המיטבית, חשוב לאבחן את הבעיה בצורה עמוקה, יסודית ומקצועית, מי שעושה את האבחנה הזו אצל נשים זה אורוגניקולוג, לעומת גברים, אצלם המומחה אליו יש לפנות הוא אורולוג, וזאת משום שאצל נשים יש קשר ישיר בין מערכת השתן למערכת הנשית כלומר לרחם, לרצפת האגן ועוד. לאחר שאובחנה הבעיה, יש כמה גישות טיפולים. הגישות השמרניות כוללות טיפולים אלטרנטיביים כמו למשל טיפול באמצעות דיקור שיכול פעמים רבות מאוד לעזור. מדוע? משום שעל ידי דיקור נקודות ספיציפיות, ניתן למעשה לחזק את הכליות, את הכבד ואת מערכת השתן ולהזרים לאזורים האלה אנרגיה, דם וחמצן. גם צמחי מרפא מסויימים המכילים רכיבים פעילים, הרבה פעמים יכולים לעזור לחזק את מערכת השתן ולמנוע בריחה, דלקות ושאר מצבים מורכבים. יש כמובן שיטות טיפול פחות שמרניות שהרבה פעמים אין ברירה ואז בוחרים בהן כמו למשל טיפול באמצעות תרופות, ניתוחים מסוגים שונים, טיפול באמצעות לייזר במטרה למנוע את בריחת השתן שזה לכדי עצמו טיפול הנחשב לסופר יעיל ומוכיח את עצמו מאוד. יש שיטת ביניים שגם היא נחשבת יעילה וזה חיזוק רצפת האגן באמצעות תרגילי פיזיותרפיה.
מיליוני נשים חוות אובדן בלתי רצוני של שתן או במילים מוכרות יותר , הנקרא בריחת שתן אצל נשים (UI). חלק מהנשים עלולות לאבד מספר טיפות שתן במהלך ריצה או שיעול, ואחרות עשויות לחוש דחף חזק ופתאומי להשתין, לפני שהן מאבדות כמות גדולה של שתן. נשים רבות חוות את שתי התופעות.
תופעה זו של בריחת שתן אצל נשים, עשויה להיות מעט מטרידה או מתישה לחלוטין. עבור חלק מהנשים, הסיכון של המבוכה הציבורית מונע מהן ליהנות מפעילויות רבות עם בני המשפחה והחברים. אובדן שתן עשוי להתרחש אף במהלך פעילות מינית ולגרום למצוקה רגשית עצומה.
בריחת שתן אצל נשים עשויה להופיע במהלך ההריון או לאחר הלידה, כחלק מתסמיני גיל המעבר, או כתוצאה מפגם בדרכי השתן. במקרים מורכבים יותר מתרחשת התופעה כתוצאה מפגיעה נוירולוגית, מומים מולדים, אירוע מוחי, טרשת נפוצה ובעיות פיסיות הקשורות להזדקנות.
בריחת שתן אצל נשים: מאפייני בריחת שתן אצל נשים
נשים מבוגרות חוות בריחת שתן יותר מנשים צעירות, אך זוהי אינה בעיה הקשורה לגיל בלבד, ולעיתים מדובר בבעיה רפואית. הרופא יכול לסייע לאישה למצוא את הפתרון. לא קיים טיפול אחד המתאים לכולן, אך נשים רבות משפרות היטב את מצבן גם ללא ניתוח.
בעיית שליטה בסוגרים מתרחשת עקב בעיות עם שרירים ועצבים, המסייעים להחזקת או שחרור השתן. הגוף מאחסן שתן ופסולת המפונים על ידי הכליות דרך שלפוחית השתן, שהיא איבר דמוי בלון. השלפוחית מתחברת לשופכה, הצינור שדרכו עוזב השתן את הגוף.
במהלך מתן שתן, שרירי קיר שלפוחית השתן מזרימים את השתן אל מחוץ לשלפוחית והשופכה, ובאותו זמן, שרירי הסוגר המקיפים את השופכה נרגעים, ומניחים לשתן לעבור מחוץ לגוף, דבר הגורם בריחת שתן אצל נשים.
במצב בו שרירי השלפוחית מתכווצים פתאום, או ששרירי הסוגרים אינם חזקים דיים על מנת לעצור את השתן, השתן עלול לברוח עם פחות לחץ מהרגיל, במקרה בו השרירים פגומים. השמנת יתר, המזוהה עם לחץ מוגבר בבטן, עשויה להחמיר בריחה, ובהתאם ירידה במשקל מפחיתה את חומרת המצב.
בריחת שתן אצל נשים: אבחון בריחת שתן אצל נשים
הצעד הראשון להתמודדות עם מצב של בריחת שתן אצל נשים הוא להתייעץ עם רופא המנוסה בטיפול בבריחת שתן, כגון אורוגניקולוג, המתמקד בבעיות באגן ודרכי השתן. גניקולוגים ורופאים מיילדים מתמחים באיברי הרבייה ותהליכי לידה, ורופאי משפחה ורופאים פנימיים מטפלים בסוגים שונים של מצבים בריאותיים.
כל אחד מהרופאים האלו יכול להעריך את המצב ולהציע שיטת טיפול או להפנות את האישה למומחה פרטני. לעיתים, כל הטיפול הדרוש הוא למידת טיפולים התנהגותיים כגון תרגילים לחיזוק רצפת האגן.
הרופא בודק את ההיסטוריה הרפואית של האישה ושואל אותה לגבי התסמינים. הוא מבצע בדיקה פיסית לאיתור מצבים רפואיים העשויים לגרום לבריחת שתן, כולל חסימות במעי הניתנות לטיפול או גידולים באגן.
בנוסף, חולשת רצפת האגן המובילה לבריחת שתן עלולה להיות אחראית לתופעה ונקראת צניחה, במהלכה הנרתיק או השלפוחית מתחילים לבלוט החוצה מהגוף. גם מצב זה ניתן לאבחון במהלך ההערכה הראשונית.
טיפולים לבריחת שתן בנשים
קיימים מספר טיפולים ושיטות שונות להתמודדות של בריחת שתן אצל נשים. אלו כוללים:
תרגילים וטיפולים התנהגותיים
עם הבנת דפוס בריחת השתן, הרופא עשוי להציע שינוי התנהגות באמצעות הליכה לשירותים במרווחי זמן קצובים וקבועים, שיטה זו נקראת הרגל ריקון מתוזמן. ככל שאישה צוברת יותר שליטה על פעילות שלפוחית השתן, היא יכולה להאריך את זמני ההגעה המתוכננים לשירותים. טיפול התנהגותי כולל אף תרגילי קיגל לחיזוק השרירים המסייעים להתאפקות.
טיפולים תרופתיים
במצב חמור של בריחת שתן אצל נשים, הרופא יכול לרשום תרופות לחסימת האותות העצביים הגורמים להשתנה תכופה ודחופה. חלק מהתרופות מסייעות בהרפיית שרירי השלפוחית ומונעות התכווצויות.
תופעות הלוואי השכיחות ביותר כוללות יובש בפה, ובמינונים גדולים הן עשויות לגרום לראייה מטושטשת, עצירות ודופק מהיר. תופעות לוואי אחרות כוללות נמנום, בלבול או אובדן זיכרון.
אולי יעניין אותך גם:
האם בקרוב נורת לד תסייע במניעת בריחת שתן?
בעיות המערכת השתן, הן בעיה נפוצה המשפיעה על חייהם של המון אנשים בעולם, כאשר, בעיקרן נשים. מעבר לאי הנוחות שבריחות שתן יכולות ליצור, כמו, להתמודד עם הסיטואציה הזו במקום פומבי, או בסיטואציה חברתית עם אנשים שחשובים לכן, בריחות שתן יכולות לגרום גם ללא מעט בעיות נפשיות כמו דיכאון, התבודדות וחרדה חברתית. אך, ישנה תקווה לכל מי שסובלת מבריחת שתן נשים צעירות. בין אם מדובר בטיפול פסיכולוגי, תרופתי ואפילו כירורגית, האופציות העומדות בפניכן בשוק, הן לא מעטות. רוצות לדעת עוד על בריחת שתן, למה זה קורה ואיך ניתן לעצור את הבעיה הזאת? כל התשובות ייענו בכתבה זו.
בריחת שתן נשים צעירות – מה זה בריחת שתן?
בריחת שתן היא תופעה שכיחה מאוד, אשר, בשמה המקצועי נקראת גם שלפוחית רגיזה. בריחת שתן נשים צעירות תהיה מאופיינת בצורך עז ובלתי נשלט במתן שתן, דבר שגורם לאדם שסובל מבעיה זו ללכת לשירותים בתכיפות רבה גם ביום וגם בלילה. הבעיה הזו, עלולה להופיע אצל נשים במהלך היום באופן אקראי, וגם, בעקבות גירוי מסויים שיוצר אסוציאציה לשתן כמו קרבה לשירותים או שהייה ליד מקור מים. בהמון מקרים, הצורך העז במתן שתן יכול להיות מאוד קיצוני, ולהדרדר למצב של בריחת שתן. הבריחה הזו עלולה להופיע גם בעקבות גירויים שונים, אשר, הם חלק אינטגרלי מהיום יום, כמו, נעילת הדלת או פתיחת מי ברז.
בריחת שתן נשים צעירות – מדוע התופעה הזו קוראת?
במקרים רבים, המקור של הבעיה הזו, עלול לנבוע מפעילות יתר של השריר הראשי האחראי על מתן השתן. השריר נקרא שריר הדטרוזור, כאשר, פעילות יתר בו עשוייה לפגוע בו, להחליש אותו ולגרום לבריחות שתן. כמו כן, קיימים גם מספר רב של טריגרים העלולים לגרום לבריחת שתן, כמו, גיל מבוגר, זיהומים, הקרנות וכימו, תאונות, ניתוחים שנעשו ברצפת האגן ועוד. בעקבות שינויים אלו, הגוף שלכן חווה חוסר איזון, ועל כן, שריר השלפוחית עלול להתכווץ בצורה בלתי רצוניץ – דבר שעלול ליצור דליפת שתן.
בריחת שתן אצל נשים צעירות – כיצד ניתן לאבחן את התופעה הזו?
על מנת לאבחן את התופעה ולהבין כי אכן מדובר בבריחת שתן אצל נשים צעירות, יש ללכת לרופא מומחה, כאשר, הרופא יבצע תשאול בהתאם לבריחות שתן. הרופא המומחה ישאל את האישה לגבי ההרגלים היום יומיים שלה ושגרת היום השוטפת שלה, התרופות אותן היא נוטלת או נהגה לנטול בעברה, וכמו כן, המצב הבריאותי השוטף שלה וניתוחים שהיא ביצעה. כל זאת, בנוסף לבדיקה גופנית מקיפה, כל זאת, כדי באמת לאבחן בצורה הטובה ביותר שמדובר בבריחות שתן, ומתן טיפול מתאים בהתאם למטופלת. במקרים רבים, האישה מתבקשת על ידי הרופא המומחה לבצע מעקב אחרי שגרת מתן השתן שלה, זמנים וכמויות. קושי רב בהתאפקות וצורך עז במתן שתן, עלול להצביע ולרמז על שלפוחית רגיזה. כמו כן, ניתן להסיק זאת גם במידה ומופיעים תסמינים של התרוקנות תכופה, השתנה לילית וכמויות שתן קטנות.
קראו עוד: לייזר לטיפול בבריחת שתן
בריחת שתן אצל נשים צעירות – כיצד ניתן לטפל בזה?
הטיפול בבריחת שתן אצל נשים צעירות, יכול להתבצע ולבוא לידי ביטוי בדרכים רבות. זאת בעקבות, העובדה שישנן המון סיבות שונות שיכולות להיות רלוונטיות, והמון גורמים משתנים בין מטופל למטופל. בעיקרו של הטיפול, הוא משלב גישות ושיטות לחיי היום יום, העלולים לעזור בבעיה, זאת, תוך שילוב טיפול תרופתי. אחת השיטות היא הימנעות מצריכת משקאות עשירים בקפאין ואלכוהול, הידועים כמגבירים שתן. כמו כן, יש לדאוג לאיזון סוכר טוב בגוף ולהימנע מעישון. התמדה בפעילות גופנית יכולה לזרז את תאי הדם ולחזק את השרירים, ביניהן גם את השלפוחית, ובכך, תהיה שליטה טובה יותר על השלפוחית. בנוסף, ישנו אימון שלפוחית מיוחד המאפשר לאשה לחזק את השלפוחית שלה באופן פרטני. האימון הזה, יכול להאריך את פרקי הזמן שקיימים בין השתנה להשתנה, כאשר, האשה לומדת לאגור שתן בנפחים גדולים יותר ולזמן ארוך יותר. טיפולי פיזיותרפיה הוכיחה את עצמם אינספור פעמים כיעילים במצבים של בריחת שתן. לעתים יש צורך לשלב גם טיפול תרופתי. כל זאת, תוך שימוש בשיטות הסחה מיוחדות המאפשרות לאישה את היכולת החדשה הזו. האימון הזה הוכח כיעיל ועובד, מפחית את הצורך העז לתת שתן, וכמו כן, הוכח כמגדיל את נפחי השתן הניתן לאגור בשלפוחית. יש גם טיפול פסיכולוגי שהרבה פעמים יכול לעבוד.
דיקור וצמחי מרפא כטיפול המסייעים במצב של בריחת שתן אצל נשים צעירות
בין הטיפולים אשר מוכיחים את עצמם פעם אחר פעם במצבים כמו בריחת שתן, חולשה של שלפוחית השתן, כאבים בעת מתן שתן ואפילו דלקותשתן חוזרות וזיהומים במערכת השתן זה דיקור. למעשה, הדיקור מבוסס על תורת הרפואה הסינית העתיקה, ידע שנצבר לאורך אלפי שנים. באמצעות דיקור נקודות מסוימות, ניתן לשחרר חסמים באיברים שגורמים לסוג של תקיעות וחוסר אנרגיה במערכת השתן. מה שבעצם קורה, זה שהדיקור מאפשר לחזק איברים המשפיעים על מערכת השתן בצורה עקיפה או ישירה כמו הכליות, הכבד, הלבלב, מערכת העיכול והמעיים ועוד. עם הזמן וותוך מספר טיפולים כל הגוף מתחזק ונוצר מצב שלמטופלת יותר קל להתאפק. בנוסף, ניתן לשלב גם צמחי מרפא מחזקים כמו סרפד למשל.
איך בוחרים את הטיפול המתאים?
מכיון ויש המון גורמים וסיבות שיכולים להוביל לבעיות במערכת השתן ולקושי להתאפק, מה שמוביל לבריחת שתן אצל נשים צעירות, חשוב מאוד לאבחן את הבעיה בצורה עמוקה, יסודית ומקצועית, כדי שניתן יהיה להבין מה המקור שלה ולפי זה בעצם לקבוע את הטיפול המתאים והרלוונטי תוך התאמה לצרכי המטופלת.